Jedním z nejstarších způsobů zpracování jídla, který je skvělý pro naše zdraví a zvláště pro zdraví střev, je fermentace. Je to nenáročný proces, díky kterému dokážeme zvýšit nutriční hodnotu potravin. Proto pokud máte rádi ovesnou kaši a hledáte způsoby, jak ji udělat zdravější, výživnější a upřednostňujete rychlou přípravu, tento postup na fermentované ovesné vločky bude přesně pro vás.

Zdroj: www.pexels.com
Ovesné vločky jsou výživné jídlo samo o sobě – obsahují vlákninu (rozpustnou vlákninu beta-glukan), bílkoviny, hořčík, draslík a mnohé vitamíny (B1, B5 a B9). Ovesné vločky však obsahují i kyselinu fytovou, která patří mezi tzv. antinutrienty. Antinutrienty nejsou nebezpečné, ale problémy dokážou způsobit tím, že snižují schopnost vstřebávat a využívat živiny. Fermentací se tyto antinutriční látky rozloží a vločky jsou tak lépe stravitelné. Fermentování ovesných vloček tak může nabídnout ještě více výhod, než jejich vařený protějšek.
Zajímavost: Během dne byste měli sníst 28 až 38 gramů vlákniny. Půl šálku ovesných vloček obsahuje přibližně 4 gramy vlákniny.

Zdroj: www.pexels.com
Jak probíhá LAKTOfermentace ovesných vloček?
Laktofermentace probíhá díky prospěšným bakteriím (laktobacillus, bifidobacterium) v živém jogurtu nebo kefíru, které působí na škroby a cukry, vytvářejí kyselinu mléčnou a pomáhají rozkládat pevnou strukturu ovesných vloček. Ovesné vločky během noci změknou stejným způsobem, jako byste je uvařili. Jenže bez práce! Stačí, když je smícháte s vodou a zdrojem prospěšných bakterií a necháte je přes noc fermentovat při pokojové teplotě.
Tip: Vyzkoušejte naše jemné nebo hrubé ovesné vločky ve velkém rodinném balení.
Benefity laktofermentace
- Šetření času – samotná příprava nezabere ani 5 minut.
- Možnost použít a střídat oblíbené ingredience, čímž si zajistíme rozmanitost ve stravě.
- Odbourání kyseliny fytové, což může pomoci našemu tělu využít živiny z ovesných vloček mnohem efektivněji.
- Prospěšná pro zdraví střev díky obsahu „dobrých“ bakterií.

Zdroj: www.pexels.com
Fermentované ovesné vločky s jogurtem
BUDeme POTŘEBOVAT (pro 1 porci):
- 50 – 60 g jemných ovesných vloček
- 2 – 3 polévkové lžíce živého bílého jogurtu s probiotickou kulturou
- vodu (bez chlóru)
POSTUP:
- Večer před spaním ovesné vločky nasypeme do nádoby a zalijeme vodou v poměru 1:2 (například 50 g vloček + 100 ml vody)*.
- Přidáme pár lžic jogurtu a vše spolu promícháme.
- Nádobu přikryjeme (ne zakryjeme, musí do ní proudit kyslík) a necháme 8 – 12 hodin fermentovat při pokojové teplotě.
- Po skončení procesu fermentace, v našem případě ráno, vločky dosladíme libovolným sladidlem a přidáme oblíbené ingredience, například ovoce, semínka nebo ořechy.
Důležité: Takto připravené vločky už nevaříme ani neohříváme na vysokou teplotu, zničili bychom tím prospěšné bakterie. Fermentované ovesné vločky nejsou vhodné pro lidi s histaminovou intolerancí (HIT).
*místo vody můžete použít kravské nebo rostlinné mléko, případně kefír. Můžete zvolit i jejich kombinaci, např. 50 g vloček, 50 ml vody a 50 ml kefíru/mléka.
Veganská alternativa: veganské živé jogurty (např. kokosový), kombucha nebo jablečný ocet.
Přejeme dobrou chuť!
Zdroje:
https://www.fermentingforfoodies.com/fermented-oatmeal/
https://www.thekitchn.com/why-you-should-be-lacto-fermenting-your-oatmeal-its-not-weird-at-all-224363
https://www.healthyronin.com/how-to-ferment-oats/