Fermentovaná ovsená kaša-1

Zdravá snídaně: fermentované ovesné vločky

Jedním z nejstarších způsobů zpracování jídla, který je skvělý pro naše zdraví a zvláště pro zdraví střev, je fermentace. Je to nenáročný proces, díky kterému dokážeme zvýšit nutriční hodnotu potravin. Proto pokud máte rádi ovesnou kaši a hledáte způsoby, jak ji udělat zdravější, výživnější a upřednostňujete rychlou přípravu, tento postup na fermentované ovesné vločky bude přesně pro vás.

Fermentované ovsené vločky-1
Proces fermentace rozkládá bílkoviny, tuky a sacharidy, čímž se zvyšuje biologická dostupnost živin.
Zdroj: www.pexels.com

Ovesné vločky jsou výživné jídlo samo o sobě – obsahují vlákninu (rozpustnou vlákninu beta-glukan), bílkoviny, hořčík, draslík a mnohé vitamíny (B1, B5 a B9). Ovesné vločky však obsahují i kyselinu fytovou, která patří mezi tzv. antinutrienty. Antinutrienty nejsou nebezpečné, ale problémy dokážou způsobit tím, že snižují schopnost vstřebávat a využívat živiny. Fermentací se tyto antinutriční látky rozloží a vločky jsou tak lépe stravitelné. Fermentování ovesných vloček tak může nabídnout ještě více výhod, než jejich vařený protějšek.

Zajímavost: Během dne byste měli sníst 28 až 38 gramů vlákniny. Půl šálku ovesných vloček obsahuje přibližně 4 gramy vlákniny.

Fermentovaná ovsená kaša-1
Ovesné vločky jsou podle indexu sytosti 3. nejvíce sytící potravinou.
Zdroj: www.pexels.com

Jak probíhá LAKTOfermentace ovesných vloček?

Laktofermentace probíhá díky prospěšným bakteriím (laktobacillus, bifidobacterium) v živém jogurtu nebo kefíru, které působí na škroby a cukry, vytvářejí kyselinu mléčnou a pomáhají rozkládat pevnou strukturu ovesných vloček. Ovesné vločky během noci změknou stejným způsobem, jako byste je uvařili. Jenže bez práce! Stačí, když je smícháte s vodou a zdrojem prospěšných bakterií a necháte je přes noc fermentovat při pokojové teplotě.

Tip: Vyzkoušejte naše jemné nebo hrubé ovesné vločky ve velkém rodinném balení.

Benefity laktofermentace

  1. Šetření času – samotná příprava nezabere ani 5 minut.
  2. Možnost použít a střídat oblíbené ingredience, čímž si zajistíme rozmanitost ve stravě.
  3. Odbourání kyseliny fytové, což může pomoci našemu tělu využít živiny z ovesných vloček mnohem efektivněji.
  4. Prospěšná pro zdraví střev díky obsahu „dobrých“ bakterií.
Zdravé tuky-1
Na dochucení fermentované kaše můžete použít ořechy, ořechové máslo nebo semínka (chia, konopná nebo lněná), která jsou ideálním zdrojem zdravých tuků.
Zdroj: www.pexels.com

Fermentované ovesné vločky s jogurtem

BUDeme POTŘEBOVAT (pro 1 porci):

  • 50 – 60 g jemných ovesných vloček
  • 2 – 3  polévkové lžíce živého bílého jogurtu s probiotickou kulturou
  • vodu (bez chlóru)

POSTUP:

  1. Večer před spaním ovesné vločky nasypeme do nádoby a zalijeme vodou v poměru 1:2 (například 50 g vloček + 100 ml vody)*.
  2. Přidáme pár lžic jogurtu a vše spolu promícháme.
  3. Nádobu přikryjeme (ne zakryjeme, musí do ní proudit kyslík) a necháme 8 – 12 hodin fermentovat při pokojové teplotě.
  4. Po skončení procesu fermentace, v našem případě ráno, vločky dosladíme libovolným sladidlem a přidáme oblíbené ingredience, například ovoce, semínka nebo ořechy.

Důležité: Takto připravené vločky už nevaříme ani neohříváme na vysokou teplotu, zničili bychom tím prospěšné bakterie. Fermentované ovesné vločky nejsou vhodné pro lidi s histaminovou intolerancí (HIT).

*místo vody můžete použít kravské nebo rostlinné mléko, případně kefír. Můžete zvolit i jejich kombinaci, např. 50 g vloček, 50 ml vody a 50 ml kefíru/mléka.

Veganská alternativa: veganské živé jogurty (např. kokosový), kombucha nebo jablečný ocet.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroje:

https://www.fermentingforfoodies.com/fermented-oatmeal/
https://www.thekitchn.com/why-you-should-be-lacto-fermenting-your-oatmeal-its-not-weird-at-all-224363
https://www.healthyronin.com/how-to-ferment-oats/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji