Superoxid dismutáza

Víte, co je to SOD?

Superoxid dismutáza. Enzym, který se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Tento významný antioxidant chrání náš organismus před volnými kyslíkovými radikály. Často je skloňován v souvislosti s léčbou rakoviny. Co všechno dokáže tato složka s komplikovaným názvem?

V roce 1968 objevili tento enzym dva vědci – Irwin Fridovich a Joe McCord, od té doby se zkoumá především v souvislosti s léčbou rakoviny.

ANTIOXIDANT DLOUHOVĚKOSTI

✔️ Silný ✔️ Ochránce ✔️ Dlouhověkosti

Množství SOD v lidském organismu se postupem času snižuje. Nejvíce se ho v těle tvoří kolem 25. roku života. S přibývajícím věkem je ho stále méně – stejně jako i dalších ochranných látek přirozeně se vyskytujících v těle. Samozřejmě, tempo poklesu objemu těchto látek je individuální, závisí ve velké míře na genetické výbavě každého z nás.

SOD pomáhá regenerovat naše buňky a chránit je před rozpadem. Udržuje naše buněčné membrány zdravé a pružné. Vědci zjistili, že vyšší dávky SOD přijímané ze stravy podporují celkové zdraví a vitalitu. Právě proto si SOD vysloužil přívlastek „antioxidant dlouhověkosti“.

SOD dostal přívlastek „antioxidant dlouhověkosti“, chrání buňky před rozpadem, udržuje buněčné membrány v pružném stavu.
Zdroj: www.pixabay.com

BOJOVNÍK PROTI RAKOVINĚ

SOD je významný enzym, který je často zmiňován v souvislosti s léčbou rakoviny. Jeho antioxidační vlastnosti a ochranné účinky vědci zkoumají už delší dobu. Zjistili, že SOD napomáhá neutralizovat oxidační stres a napravovat zhoršený stav organismu. Bojuje proti vzniku rakoviny (slouží jako prevence zhoubných nádorů). Tělo také může díky antioxidantům lépe tolerovat chemoterapii či radiační léčbu.

Pomáhá držet na uzdě volné radikály. Proč je zmiňujeme v souvislosti s rakovinou? Volné radikály mohou za vznik mnoha nemocí spojených se stárnutím. V průběhu života jsou mnohé buňky působením volných radikálů zničeny – deaktivují se některé z enzymů a zhoršují se fyziologické funkce. Antioxidanty mohou tělo ochránit před předčasným stárnutím či vznikem a rozšiřováním různých onemocnění.

Kdo potřebuje více SOD?

  • Lidé se sníženou imunitou – SOD pozitivně ovlivňuje obranyschopnost organismu.
  • Starší lidé – s věkem množství SOD v těle klesá, je vhodné ho doplnit prostřednictvím pestré stravy bohaté na antioxidanty.
  • Onkopacienti – SOD podporuje ochranu organismu před vznikem rakoviny a může pomáhat při radiační terapii a chemoterapii.
  • Lidé po prodělaném infarktu – SOD může napomáhat eliminovat poškození srdce.
  • Lidé s cukrovkou, artritidou, aterosklerózou, cystickou fibrózou, kardiovaskulárním onemocněním či Alzheimerovou chorobou – aktivita enzymů s přibývajícím věkem klesá, mohou se objevovat různá chronická onemocnění. Strava bohatá na SOD tvoří dobrý předpoklad ke zlepšení stavu pacientů.
Pestrá strava s bohatou nadílkou antioxidantů, vitamínů a minerálů dokáže podpořit pevné zdraví.
Zdroj: www.unsplash.com

Jak v těle SOD funguje?

SOD pomáhá předcházet destrukci buněk. Dokáže neutralizovat superoxidový radikálje to jeden z nejškodlivějších volných radikálů. Přeměňuje ho na peroxid vodíku. Tady bychom se mohli zastavit – mnohým se totiž vybaví při peroxidu vodíku něco silně agresivního. Jak je tedy možné, že se jen tak vyskytuje v našem organismu? Peroxid vodíku totiž vzniká při mnoha chemických pochodech v organismu. Tělo se však s ním dokáže vypořádat – enzymy (hlavně kataláza) ho rozloží na další neškodné látky, a to vodu a kyslík.

Zajímavost: Kataláza je opravdu výkonný enzym. Každou sekundu dokáže jedna její molekula rozložit až miliony molekul peroxidu vodíku.

V čem se SOD nachází?

Kromě lidského těla se Superoxid dismutáza vyskytuje i v některých potravinách (existují i potravinové doplňky ve formě tablet, kde se však SOD získává z jater dobytka). Nejlepší synergický efekt a žádné vedlejší účinky získáte z jeho přírodní formy (za pomlčkou množství SOD v 1 g nebo 1 ml):

  • Sibiřská čaga – 35 000 jednotek
  • Zelený kamut – 12 500 jednotek
  • hřebíčkový olej – 11 000 jednotek
  • houba Žampión (Agaricus) – 1 500 jednotek
  • houba Reishi – 1 400 jednotek
  • houba Meshima (Phellinus linteus) – 1 400 jednotek
  • houba Trsnatec lupenitý (Maitake) – 1 400 jednotek
  • lanýže – 860 jednotek
  • Havajská spirulina – 660 jednotek

Mezi zeleninou patří mezi složky s nejvyšším obsahem SOD například:

  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • kapusta
Ovoce a zelenina obsahují složky, které působí v synergii s antioxidanty – navzájem se doplňují a podporují.
Zdroj: www.pixabay.com

Všechny tyto přírodní poklady se často užívají při onkologických a chronických onemocněních, jsou hojně využívány v tradiční čínské medicíně.

Spirulina

Tato malá nenápadná řasa umí pořádně zatočit s oxidačním stresem. Koncentrovaná barviva chlorofyl a fykocyanin, karotenoidy a velké množství antioxidantu SOD z ní činí malý léčivý zázrak. Díky jejímu vzácnému složení se často využívá k detoxikaci organismu, prevenci před nemocemi způsobenými stárnutím organismu a na podporu imunity.

Havajská spirulina 180 tablet

Havajská spirulina – skvělý prostředek na odkyselení organismu

Vyzkoušejte zdroj vitamínů, minerálů a enzymů – naši 100 % čistou havajskou spirulinu. Podporuje vyvážený imunitní systém, pomáhá při procesu odkyselení organismu a zvyšuje celkovou sílu a vitalitu.

Více informací

Zelený kamut

Mladá pšenice nejenže obsahuje SOD, podporuje také produkci vlastního SOD v těle. Proto je ideálně vybavena k vyloučení mutagenů, které mohou napadat naši genetickou výbavu. Vyplývá to i ze slova dismutáza = zabraňuje mutacím zdravých buněk. Ne všechny druhy pšenice však mají stejný obsah SOD, nejvyšší antioxidační sílu má právě kamut.

Kamut má více živin a antioxidantů než jiné druhy pšenice.
Zdroj: www.pixabay.com

Jak vidíme, jeden z nejlepších pomocníků při různých neduzích je pestrá strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Trochu klišé, ale pravdivé. Proto, pokud právě zápasíte s nějakou nemocí nebo si chcete zlepšit celkové zdraví, zdravá strava by mohla být číslo jedna na vašem seznamu.

Zelený kamut 90 g

Zelený kamut – hodnotný zdroj SOD

Vyzkoušejte přírodní zdroj vitamínů, minerálů a SOD – náš 100% čistý prášek ze šťávy z pšenice Kamut. Čistí a detoxikuje, podporuje regeneraci buněk, zdravý imunitní systém, zvyšuje energii a snižuje pocit únavy.

Více informací

Zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6572527/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445909/
http://web2.mendelu.cz/af_239_nanotech/J_Met_Nano/0314/pdf/jmn3-13.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8037464/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5969776/
https://www.solen.sk/storage/file/article/dbe5445f9c9cbff5ef65a142292f955a.pdf
https://unibook.upjs.sk/img/cms/2017/lf/antioxidanty-elektronicka-final.pdf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji