Nejste si jisti, co připravit k obědu nebo k večeři? Vyzkoušejte tyto rychlé, zdravé a chutné špagety s rajčatovou omáčkou a bazalkou. Budete potřebovat jen minimum ingrediencí a výsledek opravdu stojí za to.
Co budete potřebovat?

Zdroj: coopcampo.it
Čas přípravy: 20 minut
Náročnost: lehké
Potřebné suroviny (pro 4 porce):
- 320 – 400 g celozrnných špaget Campo
- 700 g rajčatové omáčky Rosso Veluto
- šalotka
- pár lístků čerstvé bazalky
- strouhaný parmazán
- olivový olej
- sůl
Postup:
1. Šalotku nakrájejte na malé kousky a orestujte na olivovém oleji ve velké pánvi.
2. Následně přidejte rajčatovou omáčku, promíchejte a dochuťte solí. Snižte plamen a odkryté nechte dusit asi 15 minut. Následně přidejte listy bazalky.
3. Mezitím si ve velkém hrnci uvařte těstoviny al dente.
Tip: na každých 100 g těstovin použijte asi 1 litr vody a na 1 l vody použijte asi 10 g soli. Těstoviny přidejte do hrnce až když voda začne vřít.
4. Uvařené těstoviny přidejte do pánve s omáčkou a za stálého míchání povařte na vysoké teplotě ještě 1 minutu.
5. Na talíř servírujte špagety ještě teplé, posypte je strouhaným parmazánem a podle potřeby pokapejte extra panenským olivovým olejem.
Dobrou chuť!
Několik zajímavostí na závěr

Zdroj: www.pexels.com
➀ Bazalka příznivě působí na trávení a má protizánětlivý účinek. Je bohatým zdrojem vápníku, železa, manganu, vitamínu A a vitamínu K.
➁ Celozrnné těstoviny jsou bohaté na vlákninu, zvyšují pocit sytosti a podporují pohyby střev. Oproti necelozrnným těstovinám obsahují více vlákniny a mají nižší glykemický index.
➂ Rajče představuje důležitý zdroj minerálů (např. draslík, fosfor, železo) a vitamínů (zejména vitamínu C). Obsahuje také lykopen – karotenoid s důležitým ochranným účinkem proti kardiovaskulárním onemocněním. Biologická dostupnost lykopenu se zvyšuje vařením, takže rajčatová omáčka je na lykopen skutečně bohatá.