Medvědí česnek, nazývaný také česnek divoký nebo salátový, můžeme potkat při procházce v přírodě. A i když je méně známý než jeho příbuzný česnek cibulový, svou charakteristickou vůní, jedinečnou chutí a léčivými vlastnostmi si získal oblibu v kuchyních po celém světě.
V tomto článku se budeme věnovat tomu, kde medvědí česnek můžeme najít, kdy je ta správná chvíle pro jeho sběr a jak ho můžeme využít v kuchyni.

Jak medvědí česnek vypadá a kde roste?
Medvědí česnek (Allium ursinum) je listová zelená cibulovitá trvalka původem z Británie. Má sytě zelené dlouhé špičaté listy s hladkým okrajem dorůstající až do délky 25 cm a jednu kvetoucí lodyhu, která vytváří hvězdicovitý bílý květ.
Všechny části medvědího česneku jsou jedlé a mají kulinářské využití, včetně květu, který lze použít na ozdobení salátů. Nejoblíbenější částí k použití v pokrmech jsou však listy. Mají velmi jemnou česnekovou chuť podobnou česnekové pažitce, po vaření se chuť listů stává jemnější a sladší.
Medvědí česnek roste v hustých trsech, které na vrcholu sezóny často pokrývají lesní porosty. Hlavní sezóna medvědího česneku je od poloviny února do dubna, přičemž malé výhonky se začínají objevovat od poloviny února do konce března, zatímco v dubnu rozkvétají bílé květy.

Zdroj obrázku: www.istockphoto.com
Jak sbírat medvědí česnek zodpovědně?
A to nejen k sobě, ale i k přírodě samotné. Při hledání medvědího česneku je důležité respektovat přírodu a místní zákony týkající se sběru divoce rostoucích rostlin. V některých oblastech totiž může být sběr zakázán kvůli ochraně přírodního ekosystému!
Medvědí česnek sbírejte jen v oblasti, kde ho je dostatek, a s sebou si odnášejte jen takové množství, jaké plánujete sníst. Zbytek nechte pro volně žijící zvěř jako cenný zdroj potravy. Listy utrhněte, odstřihněte nůžkami nebo odřízněte nožíkem asi 2 až 3 cm nad zemí. Dbejte na to, abyste nezranili hlavní kořenový systém rostliny a zanechali část rostliny neporušenou, aby se mohla obnovit a růst i v budoucnu. Tímto způsobem přispíváte k udržitelnému hospodaření s medvědím česnekem.
Pozor na konvalinku
Základní pravidlo sběru zní, že nikdy nesbíráme bylinku, pokud ji neumíme jednoznačně a bez nejmenších pochyb identifikovat. Mezi rostliny, které si lze snadno splést s medvědím česnekem, patří konvalinka, která je jedovatá! Nápovědou, jak je od sebe odlišit, může být tvar listů a jejich vůně.
- Listy medvědího česneku výrazně voní, konvalinkový list nevoní. Pokud nic necítíte, stačí list medvědího česneku utrhnout, případně ho poškrábat v rukou.
- Konvalinky mají silnější listy, ty česnekové jsou jemnější.
- List medvědího česneku má na rozdíl od konvalinkového listu na zadní straně světlou žilku.
- Každý list medvědího česneku má vlastní lodyhu a v zemi vlastní cibulku, zatímco listy konvalinky vyrůstají z jedné lodyhy.

Zdroj obrázku: www.plantura.garden
Jak medvědí česnek skladovat?
Čerstvé listy medvědího česneku vydrží v lednici i několik dní. Stačí je umístit do sklenice s vodou nebo zabalit do vlhké utěrky. Jednoduchým způsobem, jak si užívat medvědí česnek po celý rok, je jeho zmrazení. Umyté listy osušte, nakrájejte a dejte je zmrazit.
Medvědí česnek a jeho benefity
Medvědímu česneku se připisuje mnoho léčivých vlastností a je populární homeopatickou složkou. Často se používá k léčbě kardiovaskulárních, respiračních a trávicích problémů, stejně jako k sterilizaci ran.
① Bohatý na živiny: Medvědí česnek obsahuje různé vitamíny a minerály, včetně vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K, vápníku, draslíku a selenu, které jsou důležité pro správné fungování imunitního systému, kostí a svalů.
② S obsahem antioxidantů: Listy medvědího česneku obsahují silné antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Tyto látky mohou pomoci snižovat riziko chronických onemocnění a přispívat k ochraně před stárnutím.
③ Podpora kardiovaskulárního zdraví: Medvědí česnek obsahuje látky, které mohou pomoci regulovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což přispívá k zdraví srdce a cév.
④ Protizánětlivé vlastnosti: Medvědí česnek obsahuje sloučeniny s protizánětlivými účinky, což může být užitečné při zmírňování zánětů v těle a snižování rizika zánětlivých onemocnění.
⑤ Podpora trávení: Medvědí česnek pomáhá stimulovat trávení a zlepšuje vstřebávání živin, což je důležité pro správné fungování trávicího systému.
Medvědí česnek v kuchyni
Medvědí česnek má v kuchyni všestranné využití a může být součástí různých receptů. Připravit si z něj můžete:
- krémovou polévku,
- oblíbené fašírky nebo placky,
- česnekové máslo,
- dresink na salát,
- přidat ho do míchaných vajec nebo omelety,
- vychutnat si ho jen tak na čerstvém chlebu.
1. Cizrnová pomazánka s medvědím česnekem

Co budete potřebovat?
- 1 konzerva uvařené cizrny
- svazek medvědího česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- voda
- sůl
- mletý černý pepř
Postup je opravdu jednoduchý. Do mixéru vložte scezenou cizrnu, přidejte umyté a osušené listy medvědího česneku, olivový olej, sůl a mletý černý pepř. Vše spolu rozmixujte a pokud se vám směs zdá příliš hustá, zřeďte ji trochou vody. Podávejte s čerstvým pečivem nebo opečenou křupavou topinkou. Dobrou chuť!
2. Celozrnné špagety s pestem z medvědího česneku

Co budete potřebovat?
- listy medvědího česneku (asi 50 g)
- 50 g pinových oříšků
- 50 ml olivového oleje
- 50 g parmazánu (volitelné)
- sůl
- mletý černý pepř
Pesto z medvědího česneku je klasika nenáročná na přípravu. Stačí, když umyté a osušené listy medvědího česneku vložíte do mixéru, přidáte pinové oříšky, olivový olej, nastrouhaný parmazán a dochutíte solí a pepřem.
Můžete podávat s těstovinami jakéhokoliv tvaru. Ideálně špagety nebo penne. Těstoviny můžete dozdobit na proužky nakrájenými sušenými rajčaty nebo nasekanými pinovými oříšky.
Vyberte si těstoviny z naší nabídky:
3. Krémové rizoto s medvědím česnekem

Co budete potřebovat?
- 250 g rýže arborio
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 litr zeleninového vývaru
- 30 g listů medvědího česneku
- 30 g parmazánu
- sůl
V hluboké pánvi nebo kastrolu na olivovém oleji orestujte na jemno nakrájenou cibulku. K restované cibulce přidejte rýži a zalijte ji horkým vývarem. Za občasného míchání rýži vařte a postupně dolévejte vývarem. Po cca 10 minutách přidejte k rýži lístky nasekaného česneku, lehce promíchejte a vařte dalších cca 20 až 25 minut, dokud nebude rýže měkká. Rizoto odstavte z ohně, vmíchejte máslo, nastrouhaný parmazán a podle chuti dosolte. Na dozdobení můžete použít zbytky nasekaných lístků medvědího česneku.
Máte i vy svůj oblíbený recept, kde hraje hlavní roli česnek? Dejte nám o něm vědět v komentářích nebo nám ho zašlete na obchod@freyashop.cz. Rádi se necháme inspirovat. 🙂
Zdroje:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-to-use-wild-garlic
https://www.zahradkar.pluska.sk/uzitkova-zahrada/ako-nepomylit-medvedi-cesnak-konvalinkami-poradime-vam-skor-nez-vyberiete-zberom