Od trávicího systému až po podporu imunity
Fermentované potraviny mají své kořeny po celém světě. Fermentace jako způsob uchovávání zeleniny je známá již celé generace. Zatímco v minulosti dávaly fermentované potraviny našim předkům možnost prodloužit čerstvost potravin, které tak měli k dispozici po celý rok, dnes saháme po fermentovaných potravinách kvůli jejich přínosům pro naše zdraví.

Zdroj: pexels.com
Co je fermentace?
Fermentace, zjednodušeně řečeno kvašení, je metabolický proces, při kterém se sacharidy a cukry rozkládají a mění se na enzymy a aminokyseliny. Fermentace pomáhá zvyšovat koncentraci živin tím, že rozkládá molekulární strukturu jednotlivých složek. Naše tělo tak dokáže vitamíny, minerály a enzymy z fermentovaných potravin snáze vstřebat.
Jaké jsou výhody fermentovaných potravin?
Fermentace představuje ideální řešení, jak si dopřát vitamíny i přes zimu, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny. Význam konzumace fermentovaných potravin spočívá zejména v tom, že dodávají do organismu větší množství mikroorganismů, minerálů a vitamínů (hlavně C, B a K), které napomáhají trávení a podporují správné fungování imunitního systému.
1. Fermentované potraviny jsou bohaté na probiotika, která pomáhají udržovat zdravé střevo
Hodně lidí zná probiotika pod názvem „dobré“ bakterie. Probiotika jsou živé mikroorganismy nebo bakterie, které poskytují zdraví prospěšné látky pro lidské tělo – snižují různé záněty ve střevě, zlepšují imunitní systém a pozitivně mění střevní mikroflóru. Mnoho fermentovaných potravin obsahuje probiotika, protože se buď přidávají během procesu fermentace, nebo se v potravinách vyskytují přirozeně. Například laktobacily (Lactobacillus) jsou probiotický kmen, který se běžně nachází v jogurtech a přirozeně žije na povrchu některých potravin, jako je zelenina a ovoce.
2. Fermentované produkty poskytují enzymy potřebné k trávení
To je důležité, protože člověk se rodí s určitým počtem enzymů a s věkem tento počet klesá. Proto s přibývajícím věkem dochází v trávicím traktu k omezené schopnosti správně trávit. V případě poruch trávení, jako jsou např. průjem, nadýmání, plynatost, syndrom dráždivého tračníku atd., nám mohou enzymy pomoci tím, že výrazně sníží stresové prostředí v žaludku, pankreatu, játrech, žlučníku a tenkém střevě.
3. Fermentace může zvýšit obsah vitamínů a minerálů v potravinách a zlepšit jejich absorpci
Fermentované potraviny jsou bohatým zdrojem minerálů a vitamínů – hlavně B, C a K. Fermentace také zvyšuje hladinu kyseliny listové (kyselina listová patří mezi vitamíny ze skupiny B, někdy se také označuje jako vitamín B9). Probiotika, enzymy a kyselina mléčná ve fermentovaných potravinách usnadňují vstřebávání těchto vitamínů a minerálů do těla.

Zdroj: pexels.com
A co tak vícestupňový fermentační proces?
Obvykle se zelenina fermentuje jen z bakterií, které se nacházejí na jejím povrchu. Mohou se však použít i tzv. startovací kultury. Ty zajišťují urychlení celého procesu fermentace.
→ Ve studii publikované v European Journal of Nutrition z roku 2015 se ukázalo, že fermentace kyselinou mléčnou zvyšuje nutriční hodnotu zeleniny.
Fermentace potravin a nápojů prostřednictvím startovacích kultur nebo vícestupňových procesů může obohatit stravu člověka o bílkoviny, aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny a vitamíny. Při vícestupňové fermentaci se všechny cenné složky jemně štěpí na co nejmenší molekulární velikost a v této formě jsou pro lidi biologicky dostupné. Takže na rozdíl od jednostupňové fermentace se mohou snadno absorbovat přes sliznici v ústech, což je obrovskou výhodou pro pacienty s nemocemi žaludku a střev.
Pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si více o kaskádové fermentaci, která je inspirována lidským trávicím systémem.

Regulat® – vícestupňově fermentované doplňky stravy
Tekuté enzymové doplňky stravy vyrobené kaskádovou fermentací z bio ovoce, zeleniny, ořechů a bylin, obohacený o přírodní vitamín C z třešně aceroly1.
Zdroje
https://www.heartfoundation.org.nz/about-us/news/blogs/fermented-foods-the-latest-trend
https://www.nutriadapt.sk/zaujimave-cteni/ako-suvisia-fermentovane-potraviny-s-nasim-zdravim-1-cast
https://www.nutriadapt.sk/zaujimave-cteni/fermentovana-zelenina-alebo-top-14-zaujimavosti-o-kyslej-kapuste
https://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2017/fermentacia-potravin
https://yamamoto.sk/blog/traviace-enzymy-co-su-zac-a-kde-sa-nachadzaju