Trávicí enzymy
Naše tělo musí vykonat mnoho aktivit, aby z jídla, které si vložíme do úst, vytěžilo to, co opravdu potřebujeme. Je to komplikovaný postup, který zahrnuje množství fyzických akcí od žvýkání potravy až po vyloučení odpadu z těla. To se děje za pomoci trávicích enzymů, které tráví a štěpí velké částice potravy na menší jednotky, které se přepravují do krevního oběhu. Naše tělo si trávicí enzymy přirozeně vytváří a díky nim urychluje reakce probíhající při trávení potravy. Ale produkuje je naše tělo dostatečně a co se může stát, pokud jich nemáme dostatek?
Jaká je úloha trávicích enzymů?
Trávicí enzymy se nacházejí v konkrétních částech trávicího ústrojí (například i ve slinách) a jejich úlohou je úplně rozložit všechny makroživiny – tedy sacharidy, tuky a bílkoviny – na co nejmenší molekuly, které naše tělo dokáže dále využít. Kromě toho, že se trávicí enzymy přirozeně nacházejí v našem těle, nacházejí se i v samotných potravinách. Můžeme je rozdělit podle toho, které živiny pomáhají trávit:
- proteázy štěpí bílkoviny (maso, fazole, atd.),
- amylázy štěpí sacharidy (brambory, těstoviny, atd.),
- lipázy štěpí tuky (olivy, avokádo, atd.),
- celulázy pomáhají při trávení vlákniny (celer, mrkev, atd.).
Každý enzym je schopný podporovat pouze jeden typ chemické reakce. Jednoduše řečeno, každý enzym má specifické vlastnosti a jedinečnou funkci, například bílkovinný trávicí enzym nebude trávit tuk, tukový enzym nebude trávit škrob a podobně.

Hlavním místem vstřebávání živin z trávicí soustavy je tenké střevo.
Kde se nacházejí?
Nejvíce enzymů ze všech potravin obsahuje kvalitní syrový med, papája, ananas, čerstvé klíčky, ořechy, semínka a samozřejmě syrové ovoce a zelenina. Enzymy nacházející se v syrovém ovoci a zelenině také spolupracují při transportu vitamínů, čímž jsou vitamíny účinnější. Zároveň jsou lépe vstřebatelné a tělo je dokáže efektivněji využít.
Doporučení odborníků, kolik ovoce a zeleniny bychom měli denně zkonzumovat, nejsou vždy jednoznačná, ale v zásadě platí, že bychom měli sníst 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce denně, což odpovídá přibližně 400 g zeleniny a 250 g ovoce. Alespoň polovinu z uvedeného množství bychom měli sníst v syrovém stavu, protože enzymy netolerují vysoké teploty používané při vaření, pečení, mikrovlnné troubě, konzervování nebo pasterizaci.
Vařením a zahříváním zeleniny se kromě enzymů ničí i vitamíny skupiny B a vitamín C, které jsou citlivé na vysokou teplotu. V některých případech se však tepelným zpracováním ze zeleniny uvolní živiny, které jsou pak v našem těle lépe využity. Proto tepelná úprava může mít v některých případech své výhody.

Syrové rajčata jsou bohatší na vitamín C, zatímco z dušených rajčat dokážeme získat více antioxidantů.
Pokud však budeme jíst pestrou a vyváženou stravu, budeme střídat způsoby její tepelné úpravy, zajistíme si dostatek všech potřebných živin a nebudeme si muset pamatovat, která zelenina je prospěšnější v syrovém, a která ve vařeném stavu. Jakákoli upravená zelenina je lepší než žádná. Ale z hlediska využitelnosti enzymů stále platí, že vařením se enzymy ničí.
Co z toho vyplývá?
Žijeme v době rychlého občerstvení a zpracovaných potravin, což je pro nás pohodlné, ale rozhodně ne výživné. Strava současného člověka obsahuje zpracované potraviny bez obsahu výživných látek, zato s obrovským množstvím přidaného cukru a tuku. Stres, strava bohatá na zpracované potraviny, přibývající věk a další faktory mohou snížit produkci trávicích enzymů v těle, a tím způsobit nebo zhoršit výskyt trávicích potíží.

Sterilizace, pasterizace, vaření v mikrovlnné troubě. Všechny tyto procesy ničí trávicí enzymy.
Jak se projevuje nedostatek enzymů?
Lidé bez většího přemýšlení užívají doplňky stravy na doplnění vitamínů nebo minerálů, ale jen málokdo se zamýšlí nad nedostatkem enzymů v těle. Právě nedostatek enzymů může mít za následek mnoho nemocí. Podle Dr. Blanka, odborného lékaře všeobecné medicíny, chiropraxe a přírodní léčby, až 80 % obyvatel na Zemi trpí nedostatkem enzymů doprovázeným příznaky jako únava, slabá koncentrace, náchylnost k infekcím, problémy s kůží nebo poruchy trávení (například i intolerance laktózy).
Protože většina potravin, které konzumujeme, je tepelně upravována, musí naše tělo produkovat většinu potřebných trávicích enzymů samo. A s přibývajícím věkem je pro naše tělo čím dál těžší produkovat dostatek trávicích enzymů. Zde je místo, kde nedostatek enzymů v našem těle mohou vyplnit doplnky výživy. Dnes je už jednoznačně dokázáno a potvrzeno, že kvalitu našich střev přímo ovlivňuje složení naší stravy a trávicí trakt má klíčovou roli pro správné fungování našeho imunitního systému. Proto bychom péči o náš trávicí trakt neměli v žádném případě podceňovat.
Věděli jste, že i fermentované produkty obsahují enzymy potřebné k trávení? Pokud si chcete vyrobit domácí fermentovanou zeleninu nabitou vitamíny, probiotiky a trávicími enzymy, přečtěte si, jak na to.

Doplňte si zásobu enzymů s Regulate®
Tekuté enzymové doplňky stravy vyrobené kaskádovou fermentací z bio ovoce, zeleniny, ořechů a bylin, obohacený o přírodní vitamín C z třešně aceroly.
Zdroj:
www.britannica.com/science/enzyme
www.drnatura.com/cleanse/digestive-enzymes/
www.pharmacistben.com/nutrition/enzyme-nutrition/
www.foodenzymeinstitute.com/content/What-do-Plant-Enzymes-do.aspx
nutricionistka.sk/surove-vs-varene-co-je-zdravsie/
Karl-Heinz Blank: Diagnosis: Healthy at last