Co to ty enzymy vlastně jsou?
Enzymy řídí tisíce různých typů biochemických procesů v našem organismu: pomáhají při dýchání, pomáhají trávit jídlo, hrají klíčovou roli v zásobování a regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů a škodlivých látek a zajišťují, aby minerály, vitamíny a hormony mohly vykonávat svou práci.
Enzymy jsou biologicky aktivní proteiny, které napomáhají chemickým reakcím v našem těle. Některé pomáhají štěpit velké molekuly živin, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy, na menší molekuly. Tento proces probíhá při trávení potravin v žaludku. Enzymy jsou zodpovědné i za řadu dalších funkcí, od dýchání až po správné fungování svalů a nervů. Každá část našeho těla potřebuje k fungování enzymy.
Proč jsou (životně) důležité pro naše tělo?
Enzymy plní v našem těle úlohu tzv. „urychlovačů“ chemických reakcí. Bez jejich přítomnosti by většina reakcí nemohla probíhat, resp. by probíhala jen velmi pomalu.
Naše tělo produkuje v principu dva typy enzymů, metabolické a trávicí. Metabolické pomáhají celkovému zdraví a trávicí pomáhají přeměňovat jídlo na energii.
METABOLICKÉ ENZYMY
Jsou nezbytnou součástí optimální buněčné funkce a zdraví – urychlují chemické reakce v buňkách a urychlují i výrobu energie, což nám umožňuje vidět, slyšet, cítit, pohybovat se a myslet.
TRÁVICÍ ENZYMY
Rozkládají jídlo, které konzumujeme, a umožňují, aby se živiny nacházející se v zkonzumovaných potravinách, vstřebaly do krevního oběhu. Většina trávicích enzymů je produkována pankreasem. Klíčovou roli při výrobě trávicích enzymů hraje také játra, žlučník, tenké střevo, žaludek a tlusté střevo.
Jak to probíhá?
TRÁVICÍ PROCES
Enzymy se aktivují, když začneme jídlo žvýkat. Každý sousto se promíchá se slinami, které obsahují trávicí enzymy, po polknutí jídlo putuje do žaludku, kde se do procesu trávení zapojí další enzymy. Jako příklad můžeme uvést asi nejznámější trávicí enzym pepsin, jehož úkolem je pomoci rozkládat bílkoviny. Ze žaludku se potrava přesouvá do tenkého střeva, kde se opět smíchá s dalšími enzymy.
Důležité je, že všechny tyto enzymy štěpí potravu na co nejmenší molekuly, aby mohly projít přes malé póry střev až do krve.
Z STŘEV AŽ DO BUNĚK
Metabolické enzymy nacházející se v krvi pak odebírají strávené živiny a zabudovávají je do svalů, nervů, kostí, krve, plic a různých žláz. Každá buňka v těle závisí na správném fungování určitých enzymů.
Pro představu, průměrná buňka savce je přibližně jedna miliardtina velikosti kapky vody a obecně obsahuje asi 3 000 enzymů.
Práci enzymů ovlivňuje teplota i pH
Enzymy však mohou správně fungovat pouze za určitých podmínek – při určitých teplotách a hodnotách pH je jejich aktivita nejvyšší.

Slučoviny, na které enzym působí, se nazývají substráty. Substrát se váže na aktivní místo enzymu (štěrbina na povrchu každého enzymu) a mění se na produkty. Jakmile produkty opustí aktivní místo, je enzym připraven připojit se k novému substrátu a celý postup opakovat. Enzym se během reakce nezničí a dokáže pracovat znovu a znovu.
Pokud jsou enzymy vystaveny extrémním hodnotám pH nebo vysokým teplotám, může se měnit tvar jejich aktivního místa. Pokud se tak stane, substrát už nebude zapadat do enzymu. Říkáme, že enzym byl denaturován.
Teplota, při které enzymy nejlépe usnadňují reakce, je mezi 35 až 40° C. Nižší teplota pro enzymy znamená, že jsou méně aktivní a vysoká teplota je může zničit úplně. Enzymy tedy netolerují vysoké teploty používané při vaření, pečení, mikrovlnné troubě, konzervování nebo pasterizaci.
Stupeň kyselosti nebo zásaditosti, který je vyjádřen jako pH, také ovlivňuje enzymy. Různé enzymy fungují nejlépe při různých hodnotách pH. Optimální pH závisí na místě, kde enzym pracuje. Střevní enzymy mají optimální pH kolem 7,5, enzymy v žaludku mají optimální pH kolem 2. Naše pH v těle ovlivňujeme i tím, co jíme. Ideální mírně zásadité prostředí vytváří syrové ovoce a zelenina.
Co je důležité a co si zapamatovat?
Enzymy slouží široké škále funkcí v našem těle, jako je pomoc při trávení a metabolismu. Všichni se rodíme s určitou zásobou enzymů a během života si je naše tělo i přirozeně vytváří. Ale jak stárneme, schopnost našeho těla vytvářet enzymy klesá. Také vařením a tepelnou úpravou jídla výrazně snižujeme počet využitelných a funkčních enzymů v naší stravě. Při jejich nedostatku by náš organismus nedokázal plnit své funkce a nedokázali bychom využít ani vitamíny a minerální látky, které přijímáme v naší stravě. Je třeba pamatovat na to, že právě enzymy dokážou strávit jídlo a udělat ho dostatečně malým na to, aby prošlo přes střevní stěnu až do krve.

Doplňte si enzymy s Regulate®
Tekuté enzymové doplňky stravy vyrobené kaskádovou fermentací z bio ovoce, zeleniny, ořechů a bylin, obohacený o přírodní vitamín C z třešně aceroly1.
Zdroj:
https://www.livescience.com/45145-how-do-enzymes-work.html
https://www.genome.gov/sites/default/files/tg/en/illustration/enzyme.jpg
https://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2015/enzymy-zaklad-zivota
https://www.bbc.co.uk/bitesize/guides/z88hcj6/revision/1
https://enzymedica.com/pages/faq#about-enzymes