Čaga-1

Čaga. Jak bychom ji měli užívat?

Čaga, reishi, shitake. O houby ve formě doplňků stravy je stále větší zájem. V tradiční čínské medicíně a jiných alternativních léčebných systémech se houby využívají už několik století. Od „běžných“ hub se liší především obsahem účinných látek, které mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Takzvaných léčivých hub můžeme najít více, my jsme se zaměřili na čagu. Kdy bychom ji měli užívat a v jaké formě, abychom profitovali z jejích účinků co možná nejvíce?

Čaga-1
Ruští léčitelé používali čagu už v 16. století. Přezdívali ji „král léčivých hub“.
Zdroj obrázku: www.freepik.com

Co je čaga a kde roste?

Čaga (lat. Inonotus obliquus) či rezavec šikmý jsou názvy houby rostoucí především na kmenech stromů v chladných oblastech Asie a Evropy. Najít ji můžeme na mnoha druzích jako olše, buk, javor, jeřáb, habr, topol, dub, jasan, vrba nebo kaštan, ale hlavními hostiteli jsou různé druhy břízy.

Čaga je nepravidelně tvarovaná a má vzhled spáleného dřevěného uhlí. Uvnitř je však oranžová. Může se používat jako barvivo na tkaniny (vytváří žlutavě hořčicovou barvu), dá se použít jako podpalovač, ale nejčastěji se z čagy připravuje čaj nebo vývar.

Kdy a jak se sbírá čaga?

Sběr čagy je o něco náročnější než sběr jiných hub běžně rostoucích v lese. Je to především proto, že čaga je dost tvrdá a nedá se jen tak snadno odstranit z kmene stromu. Při sběru se proto používá různé nářadí.

Čaga a jej zber
Zdroj obrázku: www.freepik.com

Protože čaga roste pomalu, může hromadit vysoké množství toxinů ze znečišťujících látek ve vzduchu. Sbírat by se proto měla jen v nekontaminovaných oblastech vzdálených od zdrojů znečištění. Ideálním zdrojem jsou odlehlé lesy ve volné přírodě.

Zajímavost: Podle studie z roku 2009 má čaga průměrnou míru růstu přibližně jeden centimetr za rok.

Vhodným obdobím ke sběru čagy je jaro a podzim, a to pro nejvyšší koncentraci účinných látek. Právě díky nim se čaze připisují její zdravotní benefity. Některé zdroje uvádějí, že čaga obsahuje více než 215 fytonutrientů.

Mezi účinné látky obsažené v čaze patří:

  • Antioxidanty – čaga obsahuje vysoký obsah černého pigmentu, který obsahuje antioxidanty. Čaga také obsahuje vysoké množství sloučeniny nazývané superoxiddismutáza (SOD), což je enzym, který snižuje poškození buněk „superoxidem“, nejběžnějším volným radikálem v těle.
  • Betaglukany – mohou potenciálně regulovat imunitní systém a snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
  • Betulin a kyselina betulinová – čaga absorbuje tyto sloučeniny z kůry stromu, na kterém roste. Vědci zkoumají způsoby použití betulinu a kyseliny betulinové v boji proti rakovině.
  • Polysacharidy – poskytují různé zdravotní výhody, včetně udržování zdravé hladiny cukru v krvi a podpory zdraví jater, srdce a střev.
  • Fytosteroly – tyto sloučeniny mohou pomoci v boji proti rakovinným buňkám a virům.
Čaga-zber
Některé výzkumy naznačují, že čaga rostoucí v chladnějších a drsnějších podmínkách je bohatší na obsah živin.
Zdroj obrázku: www.freepik.com

Čaga a probíhající výzkum

Čaga se v posledních letech stala mimořádně populární u lidí, kteří chtějí zlepšit své celkové fyzické a duševní zdraví. O její popularitě svědčí i zájem ze strany odborníků – jen za roky 2021 a 2022 bylo publikováno 55 lékařských studií o čaze.

Mezi potenciální výhody čagy patří:

  • protirakovinné vlastnosti,
  • boj proti virovým infekcím,
  • snižování oxidačního stresu a snižování zánětů v těle,
  • příznivé působení pro zdraví srdce,
  • pomoc regulovat hladinu cukru v krvi,
  • boj proti únavě a zlepšení spánku,
  • zlepšení zdraví střev.

Čemu bychom se měli při užívání čagy vyhýbat?

Ještě předtím, než se rozhodneme svůj jídelníček obohatit o čagu, měli bychom znát některé informace.

  1. Vyhýbat bychom se měli nadměrnému užívání vysokých dávek čagy. A to zejména během dlouhého období, protože čaga obsahuje vysoké hladiny oxalátu – sloučeniny, která může způsobit ledvinové kameny. Proto pokud trpíte ledvinovými kameny, měli byste omezit spotřebu čagy a jiných potravin s vysokým obsahem oxalátu (špenát, kakao, čokoláda, ořechy).
  2. Podle vědeckých důkazů může mít čaga podobný mechanismus účinku jako léky na ředění krve nebo diabetické léky. Proto pokud užíváte léky na ředění krve nebo léky na snížení hladiny cukru v krvi, o konzumaci čagy byste se měli poradit se svým lékařem.
  3. Čaze byste se měli vyhýbat, pokud jste těhotná nebo kojíte.
  4. Vyhýbat čaze by se měly i děti mladší 12 let.

A naopak, co bychom měli dělat při užívání čagy je dodržovat pitný režim, protože užívání čagy může mít diuretické účinky – tedy zvyšuje vylučování vody z těla.

Čaga - prášok a čaj
Zdroj obrázku: www.istockphoto.com

Denní dávka čagy

Doporučená denní dávka čagy závisí na různých faktorech, včetně vašeho aktuálního zdravotního stavu, věku, kvality čagy či cílů, které chcete užíváním dosáhnout. Dávkování, které funguje pro jednu osobu, však nemusí fungovat pro další. Proto zkuste začít s malými dávkami, které postupně zvyšujte, až se dostanete na doporučenou dávku udávanou výrobcem.

Za ideální denní dávku je považováno kolem 2 000 až 5 000 mg prášku, tedy 2 až 5 gramů.

Čaga a extrakce

Pokud  chceme získat zdravotní výhody čagy, musíme ji nejprve extrahovat. Důvodem extrakce je, aby byly přírodní sloučeniny lépe dostupné pro naše tělo. Buněčné stěny čagy jsou totiž chráněny chitinem a jsou velmi tvrdé. Některé prospěšné sloučeniny jako jsou antioxidanty nebo polysacharidy stačí extrahovat horkou vodou. Ale ne všechny sloučeniny jsou rozpustné ve vodě. Některé ze sloučenin na podporu zdraví, které se nacházejí v čaze, jsou rozpustné pouze v alkoholu (triterpeny, steroly, lignin a další). Proto se při zpracování čagy používají různé metody a na trhu ji můžeme najít v různých formách.

V jaké formě můžeme najít čagu?

Ještě před pár lety jsme mohli na trhu najít jen čaj z čagy, dnes je nabídka značně pestřejší.

➀ Prášek nebo kousky 

Populární a cena dostupná jsou prášky nebo kousky, ze kterých můžete připravit čaj nebo nálev. Standardně se čaj připravuje louhováním prášku nebo kousků po dobu několika minut až hodin. Takový čaj má zemitou, jemně hořkou chuť s nádechem vanilky a dodá vám energii potřebnou na začátek nebo ukončení pracovního dne. Neobsahuje kofein, ale vyhnout byste se mu měli těsně před spaním, aby nenarušil váš spánek.

Postup přípravy čaje je skutečně jednoduchý. Do hrnce vložte prášek nebo kousky, zalijte je horkou vodou a na mírném ohni zahřívejte (nevařte!) několik minut až hodin. Čím déle budete čagu louhovat, tím silnější bude čaj. Hotový čaj můžete dochutit oblíbeným sladidlem. A pokud ho nevypijete celý, můžete ho uskladnit v lednici, nejdéle však po dobu 14 dnů, jinak riskujete, že zkvasí.

Výhoda kousků oproti prášku je ta, že kousky můžete použít vícekrát. Po použití je třeba je zmrazit. Prášek zase dodá čaji větší intenzitu a výraznější chuť.

Tip: Čagu vždy zalévejte horkou, ne vroucí vodou! Vroucí voda může zničit antioxidanty.

➁ Kapsle 

Oblíbenou formou čagy jsou kapsle, které jsou praktické na užívání. Můžete je užívat jako každý jiný doplněk stravy – zapít je několika doušky vody. Je to nejrychlejší a nejjednodušší způsob konzumace čagy.

Dbejte ale na kvalitu zpracování čagy, protože některé kapsle na trhu obsahují surový prášek, který není biologicky dostupný. Jak jsme si už zmínili, čagu je třeba před konzumací extrahovat.

➂ Tinktury

Za nejlepší způsob zpracování čagy je považována metoda dvojité extrakce – horkou vodou a alkoholem. Horká voda extrahuje ve vodě ROZPUSTNÉ sloučeniny. Pokud ale chceme, aby extrakt obsahoval všechny ve vodě NEROZPUSTNÉ sloučeniny, budeme muset suroviny extrahovat něčím jiným než vodou. Zde přichází na řadu alkohol.

A protože čaga obsahuje sloučeniny rozpustné ve vodě i v alkoholu, dvojitá extrakce se jeví jako ideální metoda, jak z čagy vytěžit maximum a získat co nejširší škálu živin.

Tip: Hledáte alternativu čaga tinktury bez obsahu alkoholu? Vyzkoušejte tekutý extrakt vyrobený dvojitou extrakcí. Během procesu se veškerý alkohol odstraní, takže výsledný produkt je úplně bez alkoholu →.

➃ Instantní podoba

Čagu můžeme najít i v instantní podobě, která po přípravě vzhledem a částečně i chutí připomíná světle praženou kávu. O to víc, pokud ji dosladíme a dochutíme kapkou smetany nebo rostlinného mléka.

Instantní čaga najde své využití i při přípravě oblíbených smoothies, snídaňových kaší a směle ji můžete přidat i do polévek.

➄ Tekutá forma 

Ničím neobvyklým nejsou i formy tekutých elixírů. Obvykle jsou vysoce koncentrované a užívají se jen v několika mililitrech denně. Elixír můžete jednoduše vypít jako „panáka“ nebo ho zředit s vodou, případně dosladit pro lahodnější chuť.

Bio čaga z Estónska
Zdroj obrázku: naturalchaga.eu

V našem portfoliu najdete čagu dostupnou v různých formách, dovezenou až z dalekého Estonska! Čistota vzduchu je u čagy obzvlášť důležitá a podle WHO (Světová zdravotnická organizace) má Estonsko jedno z nejméně znečištěných ovzduší na světě!

  • Sbíraná ručně v estonských lesích.
  • BIO certifikovaná (EE-ÖKO-03).
  • Bez lepku a vhodná i pro vegany.
  • Dostupná v různých formách – prášek, kousky, elixír nebo tinktura.

Posilte svou imunitu z přírodních zdrojů. Podívejte se na naši nabídku čagy →

Zdroje:

https://www.examine.com/supplements/chaga/
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chaga-tea
https://www.health.clevelandclinic.org/chaga-mushroom-benefits/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318527
https://www.realmushrooms.com/mushroom-extraction/

12 comments

  1. Michal Meder

    Dobrý deň, ak tomu dobre rozumiem,tak kúsky čagy ktoré som použil na varenie čaju treba zaliať alkoholom. Môžte mi prosím poradiť aké množstvo Čagy treba zaliať alkoholom a akým alkoholom(koľko percentným) a ako potom extrát pouzívať, spoločne s čajom, alebo samostatne a aké by málo byť dávkovanie?
    Ďakujem Michal

  2. Katarína z FREYA – zdravý obchod

    Dobrý deň Michal, ďakujeme za Vašu otázku. Čaga sa často používa na výrobu extraktu, ktorý sa potom môže pridávať do čaju alebo užívať samostatne. Priznáme sa, že s takto podomácky vyrobeným extraktom skúsenosť nemáme, no vo všeobecnosti sa odporúča použiť približne 10 až 30 gramov čagy na 500 ml alkoholu. Najčastejšie sa pre výrobu extraktu z čagy používa vysokopercentný lieh, napríklad vodka s obsahom alkoholu 40 % a viac (alkohol slúži na extrahovanie účinných látok z čagy).

    Proces macerovania by mal trvať aspoň 2 týždne a výsledný extrakt treba skladovať v tmavej fľaši na chladnom mieste. Čo sa týka dávkovania, určite treba začať s niekoľkými kvapkami a dávku zvyšovať postupne, pretože extrakt môže byť veľmi koncentrovaný.

    Ak by ste mali záujem o hotový extrakt (bez obsahu alkoholu), resp. tinktúru (s obsahom alkoholu) od estónského výrobcu, pripájam link: https://freyashop.cz/kategorie-produktu/doplnky-stravy/houby/.

  3. Kristína Kupecká

    Pekný deň prajem.Kúpila som si čagu tinktúru.Čítala som, že sa užíva 20 kvapiek 3x denne.Nie je to veľa v jeden deň? Nemá sa postupne zvyšovať?Ešte otázka:: ako a kedy užívať,pred jedlom, alebo po jedlé.Ďakujem za odpoveď.

  4. Katarína z FREYA – zdravý obchod

    Pekný deň prajeme. Odporúčané dávkovanie čaga tinktúry môže závisieť od rôznych faktorov ako váš zdravotný stav, vek, hmotnosť a reakcia vášho tela na látky obsiahnuté v tinktúre.

    Pokiaľ máte obavy z toho, že dávka 20 kvapiek 3 x denne je príliš vysoká, môžete začať s menšou dávkou a postupne je zvyšovať podľa svojich potrieb a individuálnej reakcie, až sa dostanete na odporúčanú dávku udávanú výrobcom.

    Niektorí ľudia preferujú užívanie tinktúry po jedle, aby minimalizovali riziko tráviacich ťažkostí, najmä ak majú citlivý žalúdok. Iní zasa užívajú tinktúru radšej pred jedlom, pretože veria, že to pomáha s lepším vstrebávaním živín. Takže je vhodné skúšať a pozorovať, ako váš organizmus na tinktúru reaguje.

  5. Kolko kvapiek extraktu cagy je doporucene uzivat onkologickym pacientom?
    Dakujem

  6. Katarína z FREYA – zdravý obchod

    Dobrý deň pán Miroslav. Užívanie akýchkoľvek doplnkov stravy, vrátane extraktu z čagy, by malo byť vždy konzultované s lekárom, najmä pokiaľ ide o onkologických pacientov. Onkopacienti totiž môžu mať špecifické zdravotné potreby a obmedzenia, ktoré by mali byť zohľadnené pri užívaní doplnkov výživy.

    Preto je najlepšie, ak pacient konzultuje užívanie konkrétneho doplnku výživy so svojim lekárom, ktorý môže poskytnúť individuálne odporúčania a stanoviť vhodnú dávku pre daného pacienta na základe liečebného režimu, možných interakcii s užívanými liekmi a ďalších faktorov.

    Štandardná odporúčaná dávka pre bezalkoholový čaga extrakt z našej ponuky je 3 ml denne, čo znamená 3 kvapkadlá, pričom jedno kvapkadlo je cca 1 ml = 20 kvapiek. Želáme veľa zdravia.

  7. Judita Tutajová

    Ako dlho možeme čagu užívať,treba nejakú pauzu dodržať,či možme užívať po jednej kapsule aj po troch mesiacoch užívania.
    Ďakujem Judita

  8. Katarína z FREYA – zdravý obchod

    Pekný deň pani Judita. Neexistuje žiadne jednotné pravidlo týkajúce sa dĺžky užívania čagy, nakoľko užívanie každého doplnku výživy závisí od individuálnych cieľov a reakcií jednotlivca. Pri dlhodobom užívaní sa však odporúča urobiť si pravidelné prestávky (1 až 2 týždne) s cieľom predísť možným vedľajším účinkom (napríklad riziko tvorby obličkových kameňov v dôsledku obsahu oxalátov).

  9. Karol Degner

    Dobrý deň.
    Prosím Vás akým spôsobom mám užívať čagu ti ktúru? Som onkologický pacient. Jedná sa mi o množstvo, interval (či denne a stále) alebo nechať medzery ak áno aké?
    Ďakujem

  10. Katarína z FREYA – zdravý obchod

    Dobrý deň, pán Karol. Pri onkologických ochoreniach je veľmi dôležité zohľadniť každý detail pri užívaní doplnkov, vrátane formy, v akej sú podávané. Akákoľvek tinktúra s obsahom alkoholu nemusí byť vhodná pre onkologických pacientov, najmä ak sa liečia chemoterapiou, rádioterapiou alebo užívajú lieky.

    Vo všeobecnosti sa čaga tinktúra užíva denne, ideálne pred jedlom. Avšak pri dlhodobom užívaní sa odporúča po 3 mesiacoch užívania zaradiť pauzu, napríklad na 1-2 týždne. Odporúčaná denná dávka závisí od koncentrácie tinktúry, no zvyčajne sa užívajú 1 až 2 ml.

    Ak čaga tinktúru plánujete užívať ako doplnok v rámci onkologickej liečby, je vhodné poradiť sa so svojim lekárom, ktorý najlepšie posúdi, či je čaga pre vás vhodná a v akom množstve ju môžete užívať vzhľadom na prebiehajúcu liečbu. Želáme veľa zdravia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji