Zamýšlím se už delší dobu nad problémem, jak sníst zelí syrové. V syrovém stavu jsou v něm důležité živiny jako vitamín C a enzymy, o které bych nerada přišla vařením. Je také významným zdrojem vitamínu K, antioxidantů, omega-3 mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Má protirakovinný a protizánětlivý účinek, detoxikuje a má vynikající léčebný účinek na trávení. Prý je výborné na regeneraci po nadměrné konzumaci alkoholu.

Zdroj obrázku: www.iStockphoto.com
Tak a tady je jeden de luxe recept, jak z obyčejného zelí vykouzlit něco výjimečného. Zelňákový salát v podání ázijského bistra, či jídelny je pro mne (jako vegetariánku) obligátním utrpením strávníka poslední nouze. Člověk se s tím smíří, ale netěší ho to.
Ale to, co se mi dnes podařilo ze zelí vystrouhat za pomoci osmažených oříšků a jedné z mnoha variací thajské omáčky, je doslova zázrak! Chutná to fantasticky a je to zdravé. No co už víc mohu od zelí chtít?
Na dvě porce salátu potřebujeme:
- 1/4 hlávky čerstvého slovenského zelí
- 1 malá cibule
- hrst kešu oříšků
- hrst neloupaných mandlí
- 1 PL sezamových semínek
- 1 PL slunečnicových semínek
Zálivka:
- 1,5 PL sójové omáčky
- 0,5 PL česnekového olivového oleje
- 1 PL třtinového cukru

V malé misce si rozmícháme cukr v sójové omáčce a průběžně mícháme, čímž ho povzbudíme k pozvolnému rozpouštění. Na pánvi (ideálně keramické) nasucho, nebo s trochou oleje osmažíme všechny oříšky do zlatova – získají vynikající praženou chuť, a jsou v takovém stavu geniální posypkou na saláty.
Nakrájíme si na velmi tenké plátky cibuli a zelí. Zalijeme olivovým olejem. Oříšky nám už trochu vychladly, cukr se už snad rozpustil (pokud ne, tak silně mícháme, dokud se nerozpustí). A teď přijde to, co asi každý dychtivě očekává… ano přesně tak, všechno v tuto chvíli pořádně promícháme.
A podáváme překvapeným strávníkům :-).
Překvapeným, jak rychle je to hotové a ještě více překvapeným, jak dobré to je.