Himalájska soľ - ružová

Zdravá sůl

Sůl je hlavní složkou krevní plazmy, lymfy, mezibuněčné tekutiny a také plodové vody. Udržuje krevní tlak a acidobazickou rovnováhu. Mnoho procesů v těle na ní závisí, a proto záleží, jaký typ soli jíme.

Stolní (kuchyňská) sůl

Běžná stolní sůl je vlastně kamenná sůl vytěžená v solném dole. Je chemicky zpracovaná a zbavená všech minerálních příměsí, které se v přírodní soli nacházejí. Po úpravě zůstane pouze NaCl (chlorid sodný), který tvoří 97 % složení kuchyňské soli. K němu se přidává jód, případně protisrážecí látky a bělidla.

Čistý chlorid sodný se ve velkém používá i v průmyslu. Jen asi 7 % vyprodukované soli jde na potravinářské využití, zbytek se používá na výrobu výbušnin, plynného chlóru, hnojiv a plastů. Průmysl potřebuje čistý chlorid sodný. Člověk však není stroj, a proto mu to nestačí.

V procesu zpracování se sůl suší při 650° C a tato vysoká teplota mění přirozenou chemickou strukturu soli. Výsledný produkt je pro tělo cizí a nepřirozená látka a proto může působit jako jed, kterého se tělo zbavuje buď přes vylučovací orgány, nebo spotřebovává vodu na jeho rozklad.

Pozn.: Podle WHO zkonzumujeme v průměru 12 – 20 g soli denně. Zdravé ledviny dokážou prefiltrovat 5 – 7 g soli denně, k čemuž „spotřebovávají“ tekutiny z těla, čímž ho dehydratují.

Mořská sůl

U mořské soli je důležité, aby byla nerafinovaná. Tato přírodní sůl má mírně šedou barvu a na dotek je vlhká, na rozdíl od rafinované, která je bílá a suchá. Kromě chloridu sodného obsahuje až 16 % dalších stopových prvků a minerálů. Chlorid sodný je zde v dobře vstřebatelné formě a spolu s ostatními minerály jsou v vyváženém poměru, který se dokonce podobá vnitřnímu prostředí lidského těla.

Mořská sůl
Zdroj obrázku: www.pixabay.com

Kamená nebo Himalájská sůl

V podstatě veškerá sůl je mořská, protože její kamenné ložiska pocházejí z dávných moří. Himalájská sůl pochází z oceánu stovky milionů let starého, a tím pádem zůstala chráněná před znečištěním. Je ručně čištěná a sušená na slunci. Himalájská sůl může být růžová, bílá nebo průsvitná, přičemž červené zbarvení přináší zvýšený obsah železa. Protože je nerafinovaná, má podobné příznivé zdravotní účinky jako přírodní mořská sůl.

Himalájská sůl - růžová
Himalájská sůl
Zdroj obrázku: www.pixabay.com

Jód jako bonus

Odkdy se začala používat rafinovaná sůl, začali si lékaři všímat zvýšený výskyt onemocnění způsobených nedostatkem jódu. Proto se začal do soli přidávat. Přitom v původní nerafinované soli je obsaženo i stopové množství jódu. Ve skutečnosti zvýšený příjem jódu způsobuje hypertyreózu a jejími příznaky jsou i zvýšený tep a tlak, zvýšené pocení, třes rukou, nervozita, úzkost a problémy se spánkem (není divu, že se doporučuje omezovat solení kvůli zvýšenému tlaku).

Ve vyvážené stravě nám jód vlastně nemá proč chybět, protože je v dostatečném množství obsažen v mořských rybách, vejcích, celozrnných obilovinách, luštěninách, mořských řasách a v mléčných výrobcích od kraviček krmených jodizovanou solí. Příliš mnoho jódu může způsobit hormonální nerovnováhu, což vede k metabolickým a imunitním poruchám.

Příznivé účinky soli

Přírodní nerafinovaná sůl pomáhá při překyselení, napravuje trávení, pomáhá při alergiích a kožních onemocněních a je prevencí proti rakovině. Poskytuje energii na buněčné úrovni a zvyšuje odolnost proti infekcím. Vyplatí se v ní i vykoupat. Koupel v slané vodě pomáhá odstraňovat toxiny a díky osmóze si nasajeme minerály z přírodní soli i přes kůži.

Draslík a hořčík obsažený v přírodní soli pomáhají lépe metabolizovat sodík. Čím více sodíku jíme, tím více draslíku a hořčíku potřebujeme k udržení rovnováhy v hospodaření s vodou a nervosvalových impulsech. Jenže z rafinované soli a přesolených polotovarů a fast-foodů získáváme pouze zvýšené množství sodíku, zatímco draslíku a hořčíku máme ve stravě méně.

Sůl nad zlato

Tak jako je sůl vzácná nad zlato, je třeba ji i vzácně používat. Hlavně pokud se stravujeme venku a kupujeme hotové výrobky, máme přísun soli dost velký (i když jde o nevhodnou rafinovanou sůl), takže se se solničkou musí zacházet opatrně. Ideální by bylo vařit si doma pestrou stravu a dosolovat si nerafinovanou solí. Samozřejmě, pro sportovce je důležitý větší přísun soli. Určitě to každý zažil, že po větším výkonu má člověk najednou chuť na chipsy nebo něco velmi slaného. Tehdy i jindy je dobré řídit se signály těla a zbytečně si neodříkat to, na co máme chuť.

Mořská sůl nerafinovaná – hrubozrnná

Mořská sůl – nerafinovaná

V naší nabídce najdete hrubozrnnou i jemně mletou nerafinovanou mořskou sůl. Sbírá se v přírodní rezervaci na Sicílii.
Zpracovává se podle řemeslných metod používaných už od dob Féničanů – suší se na slunci a následně se balí. Protože není mytá ani uměle sušená, zachovává si všechny své bohaté nutriční vlastnosti, zejména výjimečně vysoký obsah hořčíku.

Více informací

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji