Cuketa je v kuchyni oblíbenou ingrediencí. A není se čemu divit – má příjemnou chuť, šťavnatou konzistenci, je nízkokalorická a obsahuje množství výživných látek, včetně vitamínů (A, C, K), minerálů (draslík, hořčík) a vlákniny. Obsahuje také hodně vody, což z ní dělá osvěžující potravinu ideální na léto. A protože sezóna cukety je v plném proudu, pojďme si z ní připravit chutné recepty.
① Mrkvovo-cuketové placky pečené v troubě

Budeme potřebovat:
- 1 velká (nebo 2 menší) cuketa
- 2 menší mrkve
- svazek jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 50 – 75 g jemných ovesných vloček (nebo strouhanky z celozrnného pečiva)
- sušený majoránka
- mletý černý pepř
- sůl
- olivový olej
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 °C, připravíme si plech a potřeme ho olivovým olejem.
- Cuketu a mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Cibuli i česnek nakrájíme nadrobno.
- Do velké mísy vložíme nastrouhanou cuketu a mrkev, přidáme cibuli, česnek, vejce, ovesné vločky (nebo strouhanku), majoránku, sůl a pepř. Důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
- Pomocí lžíce nabíráme směs a na plechu tvarujeme menší placky. Pokud je směs příliš mokrá a špatně se s ní pracuje, můžeme přidat ovesné vločky (nebo strouhanku).
- Vytvarované placky potřeme olivovým olejem a plech vložíme do předehřáté trouby.
- Placky pečeme přibližně 20 až 25 minut, dokud nejsou pevné a upečené do zlatova. V polovině pečení můžeme placky obrátit, aby se pekly hezky z obou stran.
- Když jsou placky hotové, vyndáme je z trouby a necháme chvíli vychladnout.
- Podávat je můžeme jako hlavní jídlo s jogurtovým dresinkem nebo salátem.
② Rychlá cuketová pomazánka

Budeme potřebovat:
- 2 středně velké cukety
- 2 stroužky česneku
- 3 až 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1/4 šálku strouhanky z celozrnného pečiva
- sůl
- mletý černý pepř
- čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo bazalka)
Postup:
- Cuketu oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, osolíme je a necháme stát asi 10 minut. Pak je důkladně osušíme papírovou utěrkou.
- Na pánvi rozehřejeme několik lžic olivového oleje a přidáme nakrájená kolečka cukety. Restujeme je asi 5 minut, dokud nezměknou. Odstavíme z tepla a necháme vychladnout.
- K orestované cuketě přidáme stroužky česneku, citronovou šťávu, strouhaný parmezán, strouhanku, sůl a pepř a rozmixujeme, dokud nedosáhneme hladké konzistence. Pokud je pomazánka příliš hustá, můžeme přidat více oleje nebo citronové šťávy.
- Cuketovou pomazánku podáváme s čerstvým pečivem, křupavými topinkami nebo jako dip k čerstvé zelenině.
③ Krémová cuketová polévka s kokosovým mlékem

Budeme potřebovat:
- 4 středně velké cukety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- mletý černý pepř
- čerstvé bylinky na ozdobu (například petržel, kopr nebo bazalka)
Postup:
- Cuketu oloupeme a nakrájíme na silné plátky, můžeme i na kostičky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme cibuli a česnek. Orestujeme je dozlatova, asi 5 minut.
- Do hrnce přidáme cuketu a opékáme ji spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud cuketa nezměkne.
- Přidáme zeleninový vývar a kokosové mléko do hrnce. Promícháme a necháme směs vařit asi 15 až 20 minut, dokud se cukety úplně neuvaří.
- Hrnec odstavíme z tepla a směs mixujeme, dokud nedosáhneme hladké konzistence.
- Hrnec vrátíme zpět na sporák a za občasného míchání necháme polévku krátce povařit.
- Polévku ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu zeleninového vývaru nebo vody.
- Hotovou polévku ozdobíme čerstvými bylinkami nebo křupavými krutóny.
Zajímavost: Cuketa obsahuje množství antioxidantů. Nejbohatší jsou lutein, zeaxantin a betakaroten a nejvyšší hladiny se nacházejí ve slupce. Proto se nebojte v receptech použít cuketu i se slupkou.
④ Cuketový korpus na pizzu bez mouky

Budeme potřebovat:
- 2 středně velké cukety
- 2 vejce
- 1 šálek strouhané mozzarelly
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- sušená bazalka
- sušené oregano
- granulovaný česnek (volitelné)
- sůl
- mletý černý pepř
Postup:
- Troubu předehřejeme na 220 °C a připravíme si plech na pečení potřený olejem nebo vyložený pečicím papírem.
- Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a necháme asi 10 minut odležet. Přebytečnou vlhkost odsajeme utěrkou.
- V misce smícháme nastrouhanou cuketu, vejce, strouhanou mozzarellu, strouhaný parmezán, sušenou bazalku, sušené oregano, granulovaný česnek (můžete vynechat), sůl a pepř. Důkladně promícháme, aby vznikla homogenní směs.
- Směs rovnoměrně rozetřeme na plech a vytvarujeme ji do požadovaného tvaru a tloušťky.
- Pečeme v předehřáté troubě přibližně 15 až 20 minut. Korpus by měl mít pevný tvar a být upečený do zlatova.
- Po vyjmutí z trouby necháme cuketový korpus trochu vychladnout.
- Následně ho obložíme jako klasickou pizzu – můžeme přidat omáčku na pizzu a oblíbené suroviny jako sýr, šunku, houby, kukuřici nebo olivy a péct v troubě ještě několik minut. Dobrou chuť!
⑤ Cuketový koláč s čokoládou

Budeme potřebovat:
- 2 menší cukety
- 200 g oříškového másla
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 50 g kakaa
- 2 větší nebo 3 menší vejce
- 2 zralé banány
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ½ čajové lžičky skořice (volitelné)
- 50 g hořké čokolády
- špetka soli
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si hlubší plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem.
- Cuketu nastrouháme, necháme ji chvíli odstát a vymačkáme přebytečnou vodu.
- V míse smícháme med (nebo javorový sirup), oříškové máslo, banány, vejce, kakao a jedlou sodu. Vše důkladně rozmixujeme mixérem.
- Do rozmixované směsi přidáme nastrouhanou cuketu a kousky nasekané hořké čokolády.
- Připravené těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 35 až 40 minut.
Po vyjmutí z trouby necháme koláč vychladnout a dozdobíme podle vlastní chuti – potřeme džemem a polijeme čokoládou, dozdobíme šlehačkou nebo posypeme kokosem.

Zdroj obrázku: www.pexels.com
Jaké jsou další způsoby využití cukety?
Cuketa má v kuchyni skutečně všestranné využití. A to jak v způsobech přípravy, tak i v ingrediencích, se kterými se dá kombinovat. Zde je několik způsobů, jak ji zařadit do svého jídelníčku.
- Syrovou cuketu můžete přidat do jakýchkoli zeleninových salátů.
- Nastrouhaná cuketa je skvělá do snídaňových kaší, palačinek nebo koláčů.
Tip: Vyzkoušejte recept na skvělý cuketový koláč z ovesných vloček. - Na kostičky nakrájená a na másle orestovaná s křupavou topinkou chutná výborně.
- Cuketa se ideálně doplňuje s jinými druhy zeleniny v krémových polévkách.
- Už klasikou jsou cuketové špagety, ale vyzkoušeli jste už cuketu nakrájet na tenké plátky a použít je jako náhradu lasagní?
- Přidejte cuketu do omáček na těstoviny a máte připravený chutný oběd nebo rychlou večeři.
- Z cukety si můžete připravit i chutné slané pečivo. Vyzkoušejte recept na cuketovo-česnekové tyčinky.
Máte i vy nějaký oblíbený recept s cuketou? Dejte nám vědět do komentářů :). A pokud vás zajímají kvalitní potraviny, které se skvěle doplňují například i s cuketou, tak nakoukněte k nám do freya obchodu.

Najdete u nás například i italské BIO potraviny:
– těstoviny (z bílé tvrdé pšenice, celozrnné, špaldové, bezlepkové)
– luštěniny (fazole bílá, černá, červená, strakatá, cizrna, čočka, kukuřice)
– extra panenský olivový olej
– rajčatové omáčky (s bazalkou nebo chilli)
– rajčata (krájená, loupaná, cherry, passaty)