Cuketa-recepty

Vyzkoušejte jednoduché recepty s cuketou

Cuketa je v kuchyni oblíbenou ingrediencí. A není se čemu divit –  má příjemnou chuť, šťavnatou konzistenci, je nízkokalorická a obsahuje množství výživných látek, včetně vitamínů (A, C, K), minerálů (draslík, hořčík) a vlákniny. Obsahuje také hodně vody, což z ní dělá osvěžující potravinu ideální na léto. A protože sezóna cukety je v plném proudu, pojďme si z ní připravit chutné recepty.

① Mrkvovo-cuketové placky pečené v troubě

Cuketové placky
Zdroj obrázku: www.istockphoto.com

Budeme potřebovat:

  • 1 velká (nebo 2 menší) cuketa
  • 2 menší mrkve
  • svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 50 – 75 g jemných ovesných vloček (nebo strouhanky z celozrnného pečiva)
  • sušený majoránka
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C, připravíme si plech a potřeme ho olivovým olejem.
  2. Cuketu a mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Cibuli i česnek nakrájíme nadrobno.
  3. Do velké mísy vložíme nastrouhanou cuketu a mrkev, přidáme cibuli, česnek, vejce, ovesné vločky (nebo strouhanku), majoránku, sůl a pepř. Důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
  4. Pomocí lžíce nabíráme směs a na plechu tvarujeme menší placky. Pokud je směs příliš mokrá a špatně se s ní pracuje, můžeme přidat ovesné vločky (nebo strouhanku).
  5. Vytvarované placky potřeme olivovým olejem a plech vložíme do předehřáté trouby.
  6. Placky pečeme přibližně 20 až 25 minut, dokud nejsou pevné a upečené do zlatova. V polovině pečení můžeme placky obrátit, aby se pekly hezky z obou stran.
  7. Když jsou placky hotové, vyndáme je z trouby a necháme chvíli vychladnout.
  8. Podávat je můžeme jako hlavní jídlo s jogurtovým dresinkem nebo salátem.

② Rychlá cuketová pomazánka

Nátierka z cukety
Zdroj obrázku: www.pexels.com

Budeme potřebovat:

  • 2 středně velké cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 3 až 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/4 šálku strouhanky z celozrnného pečiva
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo bazalka)

Postup:

  1. Cuketu oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, osolíme je a necháme stát asi 10 minut. Pak je důkladně osušíme papírovou utěrkou.
  2. Na pánvi rozehřejeme několik lžic olivového oleje a přidáme nakrájená kolečka cukety. Restujeme je asi 5 minut, dokud nezměknou. Odstavíme z tepla a necháme vychladnout.
  3. K orestované cuketě přidáme stroužky česneku, citronovou šťávu, strouhaný parmezán, strouhanku, sůl a pepř a rozmixujeme, dokud nedosáhneme hladké konzistence. Pokud je pomazánka příliš hustá, můžeme přidat více oleje nebo citronové šťávy.
  4. Cuketovou pomazánku podáváme s čerstvým pečivem, křupavými topinkami nebo jako dip k čerstvé zelenině.

③ Krémová cuketová polévka s kokosovým mlékem

Cuketová polievka
Zdroj obrázku: www.istockphoto.com

Budeme potřebovat:

Postup:

  1. Cuketu oloupeme a nakrájíme na silné plátky, můžeme i na kostičky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme cibuli a česnek. Orestujeme je dozlatova, asi 5 minut.
  3. Do hrnce přidáme cuketu a opékáme ji spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud cuketa nezměkne.
  4. Přidáme zeleninový vývar a kokosové mléko do hrnce. Promícháme a necháme směs vařit asi 15 až 20 minut, dokud se cukety úplně neuvaří.
  5. Hrnec odstavíme z tepla a směs mixujeme, dokud nedosáhneme hladké konzistence.
  6. Hrnec vrátíme zpět na sporák a za občasného míchání necháme polévku krátce povařit.
  7. Polévku ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu zeleninového vývaru nebo vody.
  8. Hotovou polévku ozdobíme čerstvými bylinkami nebo křupavými krutóny.

Zajímavost: Cuketa obsahuje množství antioxidantů. Nejbohatší jsou lutein, zeaxantin a betakaroten a nejvyšší hladiny se nacházejí ve slupce. Proto se nebojte v receptech použít cuketu i se slupkou.

④ Cuketový korpus na pizzu bez mouky

Korpus na pizzu z cukety
Zdroj obrázku: www.istockphoto.com

Budeme potřebovat:

  • 2 středně velké cukety
  • 2 vejce
  • 1 šálek strouhané mozzarelly
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • sušená bazalka
  • sušené oregano
  • granulovaný česnek (volitelné)
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C a připravíme si plech na pečení potřený olejem nebo vyložený pečicím papírem.
  2. Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a necháme asi 10 minut odležet. Přebytečnou vlhkost odsajeme utěrkou.
  3. V misce smícháme nastrouhanou cuketu, vejce, strouhanou mozzarellu, strouhaný parmezán, sušenou bazalku, sušené oregano, granulovaný česnek (můžete vynechat), sůl a pepř. Důkladně promícháme, aby vznikla homogenní směs.
  4. Směs rovnoměrně rozetřeme na plech a vytvarujeme ji do požadovaného tvaru a tloušťky.
  5. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 15 až 20 minut. Korpus by měl mít pevný tvar a být upečený do zlatova.
  6. Po vyjmutí z trouby necháme cuketový korpus trochu vychladnout.
  7. Následně ho obložíme jako klasickou pizzu – můžeme přidat omáčku na pizzu a oblíbené suroviny jako sýr, šunku, houby, kukuřici nebo olivy a péct v troubě ještě několik minut. Dobrou chuť!

⑤ Cuketový koláč s čokoládou

Recepty z cukety-cuketový koláč
Zdroj obrázku: www.pexels.com

Budeme potřebovat:

  • 2 menší cukety
  • 200 g oříškového másla
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 50 g kakaa
  • 2 větší nebo 3 menší vejce
  • 2 zralé banány
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky skořice (volitelné)
  • 50 g hořké čokolády
  • špetka soli

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si hlubší plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem.
  2. Cuketu nastrouháme, necháme ji chvíli odstát a vymačkáme přebytečnou vodu.
  3. V míse smícháme med (nebo javorový sirup), oříškové máslo, banány, vejce, kakao a jedlou sodu. Vše důkladně rozmixujeme mixérem.
  4. Do rozmixované směsi přidáme nastrouhanou cuketu a kousky nasekané hořké čokolády.
  5. Připravené těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 35 až 40 minut.

Po vyjmutí z trouby necháme koláč vychladnout a dozdobíme podle vlastní chuti – potřeme džemem a polijeme čokoládou, dozdobíme šlehačkou nebo posypeme kokosem.

Cuketa-recepty
Cuketa je lehce stravitelná a vhodná i pro lidi s citlivým trávicím systémem.
Zdroj obrázku: www.pexels.com

Jaké jsou další způsoby využití cukety?

Cuketa má v kuchyni skutečně všestranné využití. A to jak v způsobech přípravy, tak i v ingrediencích, se kterými se dá kombinovat. Zde je několik způsobů, jak ji zařadit do svého jídelníčku.

  1. Syrovou cuketu můžete přidat do jakýchkoli zeleninových salátů.
  2. Nastrouhaná cuketa je skvělá do snídaňových kaší, palačinek nebo koláčů.
    Tip: Vyzkoušejte recept na skvělý cuketový koláč z ovesných vloček.
  3. Na kostičky nakrájená a na másle orestovaná s křupavou topinkou chutná výborně.
  4. Cuketa se ideálně doplňuje s jinými druhy zeleniny v krémových polévkách.
  5. Už klasikou jsou cuketové špagety, ale vyzkoušeli jste už cuketu nakrájet na tenké plátky a použít je jako náhradu lasagní?
  6. Přidejte cuketu do omáček na těstoviny a máte připravený chutný oběd nebo rychlou večeři.
  7. Z cukety si můžete připravit i chutné slané pečivo. Vyzkoušejte recept na cuketovo-česnekové tyčinky.

Máte i vy nějaký oblíbený recept s cuketou? Dejte nám vědět do komentářů :). A pokud vás zajímají kvalitní potraviny, které se skvěle doplňují například i s cuketou, tak nakoukněte k nám do freya obchodu.

Bio talianske potraviny

Najdete u nás například i italské BIO potraviny:

–  těstoviny (z bílé tvrdé pšenice, celozrnné, špaldové, bezlepkové)
–  luštěniny (fazole bílá, černá, červená, strakatá, cizrna, čočka, kukuřice)
–  extra panenský olivový olej
–  rajčatové omáčky (s bazalkou nebo chilli)
–  rajčata (krájená, loupaná, cherry, passaty)

Podívat se na nabídku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji