Zelené smoothie

Síla zelených nápojů

Dokážou zasytit, podpořit detoxikaci organismu a hubnutí. Dodávají energii a při pocitu únavy dokážou člověka „nakopnout“. Jsou plné vlákniny a účinných látek, které příznivě působí na fungování organismu. Řeč je o hustých krémových šťávách, známých také jako zelené nápoje či zelené smoothies.

Co jsou zelené nápoje?

Zelené smoothie nápoje skrývají v sobě množství živin, vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Připravíme si je rozmixováním ovoce, listové zeleniny a bylinek. „Zelená složka“ v podobě zelené listové zeleniny a bylinek je jejich nejpodstatnější součástí. Díky nim mají nápoje vysoký podíl chlorofylu a představují pro organismus opravdovou vitamínovou bombu.

Pokud nemáte u sebe potřebné suroviny, můžete na přípravu výživného zeleného nápoje využít i zelené směsi z mladého ječmene, zeleného kamutu, chlorelly nebo spiruliny. Jejich výhodou je, že neobsahují lepek. Lepek se vyskytuje v dozrálé pšenici a příbuzných obilninách, ale když se sklidí ještě jako mladé trávy, jsou bezlepkové. Zrna obilnin se navíc znehodnocují skladováním a nevhodnými procesy při výrobě pečiva, takže je známe jako silně kyselinotvorné. Mladé naklíčené obilniny jsou naopak živé, lehce vstřebatelné, plné živin a velmi zásadotvorné.

Zelený nápoj s jahodami
Zelený nápoj v sobě skrývá množství prospěšných látek, je plný vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny.
Zdroj: pixabay.com

Benefity ZELENÝCH NÁPOJŮ

  • Zelené nápoje obsahují široké spektrum vitamínů a zásaditých minerálů jako hořčík, draslík, vápník, sodík, mangan a zinek. Jsou v nich přirozeně obsažené antioxidanty, například i lidským tělem vyráběný antioxidant super-oxid dismutáza (SOD).
  • Díky svému složení dokážou „nabíjet“ – budete se cítit čerstvější a plní energie a už nebudete mít takovou chuť na sladké a kofein jako dříve.
  • Jsou velkým zdrojem živých aktivních enzymů, čímž podporují zdravé trávení.
  • Zelené nápoje alkalizují, tedy neutralizují přebytečné kyseliny, které se v důsledku typické dnešní stravy hromadí v našem těle.
  • Zvyšují odolnost vůči infekcím, mohou pomoci překonat nemoci a dramaticky snižují počet kvasinek a toxínů v těle.

Správná hydratace

Pro většinu lidí může být náročné vypít 4 l vody denně. Nejprve si raději vyberte menší cíl, například 1,5 l a postupně zvyšujte až na 3 l. Na 4 l se nemusíte dostat vůbec, protože to možná právě vaše tělo nevyžaduje. Určitě se do ničeho netlačte, jednoduše jen nezapomeňte během dne pít. Mnoho nemocí je ve skutečnosti způsobeno dehydratací.

Mějte u sebe stále 0,5 l nebo 1 l láhev. Už jen to, že se vám voda připomene, velmi pomůže. Pokud budete nosit s sebou ve láhvi zelený nápoj, nezapomeňte ho vždy před pitím protřepat. Namíchaný zelený nápoj vydrží asi hodinu, než se mírně změní jeho chuť a ztratí se některé živiny.

Rozmixováním zeleniny, ovoce, případně i bylinek si můžete vytvořit jednoduchou a výživnou snídani, svačinu či odpolední svačinu.
Zdroj: pexels.com

Jak užívat zelené nápoje?

Všechny zelené nápoje nám poskytují obrovskou výhodu – možnost jednoduchého doplnění „zelených“ živin, které nám často ve stravě chybí. Zelené nápoje obsahují různé alkalizující živiny a jejich pravidelné užívání hraje důležitou roli ve vytvoření a udržení zásaditého prostředí v našem těle.

Každý zelený nápoj má trochu jiné vlastnosti v závislosti na složení, kvalitě zpracování a kvalitě uskladnění. Sušené zelené nápoje (např. mladý ječmen, zelený kamut nebo spirulina) se vyrábějí šetrným procesem bez použití tepla, aby se v nich zachovaly živé enzymy a vitamíny. Při výběru zeleného nápoje je dobré řídit se i chuťovými vjemy a signály těla. Když najdete „ten pravý“ zelený nápoj, budete se ráno probouzet s chutí vstát a připravit si ho.

I když se zelené nápoje liší, obvykle se užívají 1 – 4 dávky denně. Jedna čajová lžička prášku se rozmíchá s čistou vodou (nejlépe filtrovanou) nebo čerstvou šťávou. Jednu dávku je třeba rozmíchat v 200 – 500 ml, případně až 1 l vody. Ze začátku je lepší pít poloviční dávku, tedy ½ čajové lžičky v 500 ml vody. Během dvou týdnů můžete postupně zvyšovat na plnou dávku. Někteří lidé mohou mít totiž příznaky detoxikace, proto je lepší nezačínat hned naplno.

Pro dosažení zásaditého prostředí v organismu vám mohou pomoci právě zelené smoothies.
Zdroj: pixabay.com

Zelené nápoje se velmi hodí na přípravu různých zdravých koktejlů, šejků a smoothies. Nechte se inspirovat a prohlédněte si naše vyzkoušené recepty na zelené nápoje.

Zelený kamut 90 g

Zelený kamut – prášek ze šťávy mladé pšenice

Vyzkoušejte zelený nápoj z našeho 100% čistého prášku ze šťávy z pšenice Kamut. Čistí a detoxikuje, podporuje regeneraci buněk, zdravý imunitní systém, zvyšuje energii a snižuje pocit únavy.

Více informací

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji