Červená repa

Řepa a její účinky

Červená řepa je super výživná a očistná zelenina. Používá se hlavně na detoxikaci, ale i při problémech jako anémie, vyčerpání, při problémech s močovým měchýřem, s menstruačním cyklem, při rakovině, onemocněních srdce, ledvin a očí, při křečových žilách a artritidě.

Kromě toho má silné antioxidační a protizánětlivé účinky a zpomaluje růst tumorů.

Červená repa
Červená řepa
Zdroj: www.pexels.com

Detoxikuje játra, ledviny a lymfatický systém

Barvivo betain z červené řepy podporuje funkci jaterních buněk, chrání játra a žlučovody a podporuje tvorbu žaludeční kyseliny. Pomáhá při zpracování tuků, čímž zabraňuje hromadění tuků v játrech. Ztučnělá játra nedokážou pracovat tak, jak by měla. Speciální vláknina z červené řepy podporuje v játrech produkci detoxikačních enzymů (SOD, katalázu, glutathion). Zlepšuje také cirkulaci lymfy, což podporuje celkovou detoxikaci organismu.

Rozpouští usazeniny vápníku

Syrová červená řepa obsahuje syrovou kyselinu šťavelovou, která je známá jako dobré rozpouštědlo anorganického vápníku, který se v těle může hromadit ve formě usazenin. Předpokládá se, že tyto usazeniny se přímo podílejí na mnoha chronických onemocněních jako artritida, onemocnění srdce, rakovina, ledvinové kameny, oční choroby, křečové žíly a arterioskleróza.

Proto se při pití syrové řepné šťávy může vyskytnout silná detoxikační krize. Když se totiž rozpouštějí usazeniny vápníku v těle, do oběhu se dostávají ze svých „skrýší“ těžké kovy, odpadní látky a viry. Z tohoto důvodu se doporučuje pít malé množství syrové šťávy ředěné mrkvovou šťávou a dávky zvyšovat postupně.

Prevence i léčba rakoviny

Jedna z obrovských výhod řepné šťávy je, že má preventivní účinky proti rakovině. Barviva betacyaniny pomáhají zabraňovat vzniku rakovinových tumorů a také detoxikují tělo od všech toxinů. Jak bylo prokázáno ve studiích na lidských rakovinových buňkách, barvivo betanin z červené řepy snižuje růst rakovinových buněk přes několik mechanismů, včetně brzdění prozánětlivých enzymů. Silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti ji předurčují k podpůrné léčbě mnoha typů rakoviny.

Další protirakovinné působení červené řepy je známé jako Ferencziho efekt, pojmenovaný podle svého objevitele, který zjistil, že flavonoidy z červené řepy mají schopnost zvýšit příjem kyslíku do buněk a udržovat hladinu vitamínu C – další důležité protirakovinné živiny.

Jak použít červenou řepu

Pokud chcete využít všechny léčebné vlastnosti červené řepy, nejlepší je syrová nebo odšťavněná. Tepelná úprava by měla být šetrná, například na páře do 15 minut, protože s teplem se ztrácejí důležité živiny. Pokud někdo nemá rád vařenou řepu, myslím, že syrová mu bude chutnat, protože je to úplně jiná chuť. Je krásně křupavá a sladká.

Mimo léčebného použití ve formě syrové šťávy je červená řepa chutnou surovinou a můžete si z ní připravit lahodné pokrmy. Nejlepší kombinace je na tenké plátky nakrájená syrová řepa, nějaké zelené listy – salát, rukola či špenát, čerstvý kozí sýr (a co tak grilovaný…) a vlašské ořechy. To lze použít ve verzi salátu nebo jako náplň do bagety. Spolu to neskutečně ladí.

Další oblíbený recept je sladký salát z nastrouhané řepy a mrkve ochucený medem, rozinkami, vlašskými ořechy a citronovou šťávou.

Vařená se používá například i do racionálního salátu nebo do boršče. Výživné látky se prý při tepelné úpravě lépe zachovají, když si neoškrábanou umytou řepu celou zabalíte do alobalu a tak upečete v troubě.

Listy červené řepy obsahují velmi mnoho živin a mohou se použít do salátu, takže je škoda je vyhazovat. Mohou se i odšťavnit spolu s kořenem. Červená řepa a její listy jsou výborným zdrojem vápníku (dobře vstřebatelného), železa, vitamínu C a A, kyseliny listové, manganu, draslíku a betainu.

Přečtěte si více o červené řepě →

Řepná šťáva
Řepná šťáva
Zdroj: www.pexels.com

6 comments

  1. Dobrý deň prosím Vás čím odšťavujete tú cviklu – aký odšťavovač ? Lebo mne ostáva hrozne veľa odpadu

  2. Áno, ostáva 🙂 dá sa použiť na fašírky, alebo zemiakovú babu

  3. moze sa pouzivat cvikla ked mam zaludocne vredy?

  4. Katarína z FREYA – zdravý obchod

    Dobrý deň Milan. V princípe by konzumácia cvikle nemala spôsobovať problémy pri žalúdočných vredoch. Určite však odporúčame, aby ste sa poradili so svojim lekárom.

  5. Dobry deň prajem treba pred odšťavenim cviklu očistiť? ošúpať? Ďakujem za info

  6. Katarína z FREYA – zdravý obchod

    Dobrý deň Žanet. Pred odšťavením odporúčame cviklu ošúpať, umyť a podľa typu odšťavovača nakrájať na kúsky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji