Ovsené vločky

Namočené müsli – zdravá snídaně

Už vás nebaví jíst cukrem přeplněné kupované müsli? Nestačí vám jen hezký obal, ale chcete i zdravý a chutný obsah? Tak právě pro vás je tu naše skvělá alternativa! Ptáte se, co může být tak dobré a zdravé? Co mi bude chutnat víc než křupavé zapékané müsli slepené cukrem a moukou? Budou to vaše vlastní domácí müsli.

Zdroj: www.pexels.com

Příprava müsli

Standardní příprava spočívá v zalití teplým, či studeným mlékem nebo vodou těsně před snědením. Má to tu výhodu, že takové müsli jsou ještě křupavé. Avšak, pokud nám jde o dobře stravitelné a zdravé snídaně, tak tato příprava není úplně nejlepší. Zvlášť pokud müsli obsahují překombinované ingredience, čímž se trávení ještě prodlouží.

Vhodnější způsob je namáčení přes noc, nebo vaření – na způsob ovesné kaše. Proč? Všechny obiloviny obsahují inhibitory enzymů (ty zabraňují působení enzymů) a kyselinu fytovou*, které brání správnému trávení a vstřebávání živin v trávicím traktu. Důležité minerály, hlavně vápník, měď, železo a zinek z obilovin se vážou na kyselinu fytovou a nemohou se při trávení vstřebat. Vařením, namáčením nebo klíčením se obsah kyseliny fytové snižuje. Proto, pokud chcete získat z müsli co nejvíce živin, je lepší si je přes noc namočit.

* kyselina fytová se nachází ve všech obilovinách, luštěninách, ořeších a semenech a k jejímu odbourání je potřebný enzym fytáza, který se aktivuje namáčením zrna v kyselé tekutině. Více info ZDE.

Je to velmi jednoduché!

Stačí večer do misky nasypat ovesné vločky, zalít je vodou, přidat trochu čerstvé citronové šťávy, nebo jablečného octa a nechat namočené přes noc.

Do rána namočené vločky změknou a získají velmi příjemnou krémovou konzistenci. Ráno je můžete propláchnout (není nutné) a zalít mlékem, jogurtem, či mandlovým mlékem a případně krátce povařit podle chuti. Přidejte si do nich strouhané jablko, ořechy (také je lepší je namočit přes noc), sušené ovoce, semínka, skořici + další müsli ingredience podle chuti.

No, jak se říká, v jednoduchosti je krása a méně odvážné mixy se lépe stráví. Možnosti müsli jsou obrovské, takže můžete vesele zkoušet jednu příchuť za druhou.

Bircher müsli

Tento postup vymyslel švýcarský doktor Maxmillian Bircher-Benner ještě někdy kolem r. 1900 ve snaze zavést více ovoce do stravy. Originální recept na Bircher muesli například ZDE.

Namáčení obilovin, luštěnin, či ořechů není žádný módní výstřelek, ale běžná praxe ověřená staletími. Naši předkové nevěděli o kyselině fytové, inhibitorech enzymů a podobných záležitostech, ale měli lepší znalosti o přípravě jídel a jejich správném trávení.

Nakupte si kvalitní ingredience do vašich zdravých snídaní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji