Strukoviny - cícerová nátierka

Luštěniny – rychlé recepty

Luštěniny – fazole, čočka nebo cizrna – jsou základem výživy po celém světě. Existuje asi 16 000 druhů pěstovaných po celém světě v různých velikostech, tvarech, barvách a texturách. Obecně jsou luštěniny kromě vysokého obsahu bílkovin také zajímavým zdrojem komplexních sacharidů, vitaminů skupiny B a vlákniny.

Rýchle recepty zo strukovín
Luštěniny patří mezi nejlepší rostlinné zdroje bílkovin.
Zdroj obrázku: www.pexels.com

Díky své struktuře a složení mohou dokonce nahradit bílkovinné potraviny živočišného původu v různých receptech, zejména pokud se kombinují s obilovinami. Obiloviny a luštěniny se totiž vhodně doplňují, co se týká složení jednotlivých aminokyselin a společně tak představují plnohodnotný zdroj bílkovin. Navíc jejich neutrální chuť je činí všestrannými pomocníky, takže se skvěle kombinují s jinými přísadami a snadno je dochutíte různými kořením.

Ale mnoho lidí se luštěninám vyhýbá. Možná jim brání strach z nadýmání, případně chybí inspirace na vhodný recept. My jsme vybrali 5 rychlých a zdravých receptů s použitím luštěnin. Doufáme, že vám budou chutnat.

Tip: Fazole obsahují sacharidy nazývané galakto-oligosacharidy (GOS), které mohou způsobit nadýmání. Toho „problému“ se můžete zbavit namáčením a následným opláchnutím suchých fazolí předtím, než je uvaříte – oplachujte i konzervované luštěniny.

➀ Čokoládové brownies z červené fazole

Porce: 3 – 4 | Potřebný čas: 30 minut

Recepty zo strukovín - čokoládové brownies
Zdroj obrázku: www.pexels.com

Ingredience:

  • 2 šálky uvařené, umyté a scezené červené fazole (můžete použít fazole z konzervy)
  • 1/2 šálku kakaového prášku
  • 4 lžíce studeného kokosového oleje
  • 1/2 šálku javorového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 5 vlašských ořechů

Postup:

  • Nejprve předehřejte troubu na 160 ℃.
  • Poté všechny suroviny kromě ořechů rozmixujte, dokud nevznikne hustý krém.
  • Pak přidejte nasekané vlašské ořechy a promíchejte.
  • Dále směs vylijte do formy vyložené pečicím papírem.
  • Pečte asi 30 minut a nechte vychladnout.
  • Na závěr můžete brownies dozdobit například hoblinami čokolády nebo lyofilizovaným či čerstvým ovocem.

Na dozdobení také můžete vyzkoušet ČOKOLÁDOVÝ KRÉM, na který budete potřebovat:

Hořkou čokoládu si rozlámejte na menší kousky. Tuhou část z kokosového mléka přiveďte k varu, zalijte jí čokoládu a míchejte, až dosáhnete konzistence hladkého krému.

➁ Rychlá krémová polévka z červené čočky

Porce: 4 | Potřebný čas: 35 minut

Krémová polievka
Zdroj obrázku: www.pexels.com

Ingredience:

  • 1 šálek červené čočky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 cibule
  • 2 menší mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • ¼ čajové lžičky chili prášku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • petrželová nať / koriandr / pažitka

Postup:

  • Nejprve do středně velkého hrnce přidejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Dále přidejte na kostičky nebo plátky nakrájenou mrkev, plátky česneku a restujte ještě 1 minutu.
  • Poté přidejte kurkumu a chili prášek a opět ještě minutu orestujte.
  • Do hrnce následně přidejte propláchnutou červenou čočku a vše zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou. Přiveďte k varu a vařte, dokud čočka nezměkne – přibližně 10 až 15 minut.
  • Potom vše rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
  • Na závěr ještě dozdobte petrželovou natí, pažitkou nebo koriandrem a podávejte. Dobrou chuť.

Tip: Pokud je polévka na váš vkus příliš hustá, přilijte ještě trochu vody nebo zeleninového vývaru.

➂ Rýže s červenou fazolí a paprikou

Porce: 4 | Potřebný čas: 35 minut

Ingredience:

Postup:

  • Cibuli nakrájejte nadrobno a červenou papriku na tenké proužky.
  • Poté do hlubší pánve nebo woku přidejte olivový olej a orestujte nakrájenou zeleninu, dokud nezměkne. Přidejte rajčatový protlak a ještě minutu orestujte.
  • Dále přidejte propláchnutou rýži, kajenské koření, česnekovou sůl a vše pořádně promíchejte.
  • Rýži zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
  • Následně přidejte fazole, snižte teplotu na minimum a zakryté vařte asi 15 až 18 minut, nebo dokud rýže nezměkne.
  • Na závěr ozdobte čerstvě nasekaným koriandrem a podávejte.

➃ Pečené karbanátky z máslové fazole

Porce: 4 | Potřebný čas: 35 minut

Fazuľové fašírky
Zdroj obrázku: www.pexels.com

Ingredience:

Postup:

  • Fazole propláchněte a vložte do hlubší mísy.
  • Poté k fazolím přidejte jemné ovesné vločky, na drobno nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev.
  • Přidejte vejce a dochuťte solí, mletým pepřem a majoránem.
  • Následně z hmoty tvarujte malé karbanátky a uložte je do zapékací mísy nebo na plech vyložený pečicím papírem.
  • Vytvarované karbanátky pokapejte olivovým olejem a dejte je péct do vyhřáté trouby na 220 °C přibližně na 12 až 15 minut. Během pečení doporučujeme karbanátky otočit.

➄ Rychlá cizrnová pomazánka

Strukoviny - cícerová nátierka
Zdroj obrázku: www.pexels.com

Ingredience:

Postup:

  • Cizrnu z plechovky propláchněte.
  • Následně k ní přidejte 3 stroužky rozmačkaného česneku, špetku soli, černý pepř a vše spolu rozmixujte.
  • Během mixování přilévejte olivový olej a vodu, aby vznikla požadovaná konzistence.
  • Máme hotovo, ultra rychlá a chutná večeře je na světě!

Na závěr ještě jeden tip! Univerzální potravinou, kterou můžete kombinovat s libovolnou luštěninou, jsou tortilla placky. Stačí je naplnit oblíbenými luštěninami, přidat sýr, zeleninu, omáčku a opéct je na pánvičce nebo zapéct v troubě. Existuje mnoho kombinací, stačí si najít tu svou oblíbenou.

Tortilla a strukoviny
Zdroj obrázku: www.pexels.com
Strukoviny a recepty zo strukovín

Vyzkoušejte naše luštěniny v konzervě!

Luštěniny v konzervě jsou záchranou v kuchyni, když potřebujete rychle připravit zdravé a plnohodnotné jídlo – není třeba je předem namáčet a jsou připravené k okamžité konzumaci.

✓ BIO kvalita (IT-BIO-009)
✓ Skvělé do slaných i sladkých receptů.

Podívat se na nabídku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji