Kurkuma (Curcuma longa) je trvalá rostlina z čeledi zázvorovitých. Nejčastěji ji můžeme najít již namletou ve formě koření a pokud ji koupíme čerstvou, vypadá podobně jako kořen zázvoru s intenzivní žlutou až zlatavou barvou.
Kromě kulinářského světa si získala své místo i ve světě medicíny a je předmětem zkoumání vědců, a to zejména pro své léčivé vlastnosti. Koneckonců, léčivá síla kurkumy, resp. kurkuminu, je v tradiční čínské a ajurvédské medicíně známá už tisíce let. Co nám říká o jeho benefitech pro naše zdraví nejnovější výzkum?

Kurkuma vs. kurkumin. V čem je rozdíl?
Kurkuma obsahuje mnoho rostlinných látek a nejaktivnější a zdraví nejprospěšnější z nich je kurkumin. Je to přírodní sloučenina (polyfenol) s protizánětlivými vlastnostmi a schopností zvyšovat množství antioxidantů, které tělo produkuje. Kurkumě také dodává její typickou barvu a chuť.
Kurkuma obsahuje poměrně malé množství kurkuminu (přibližně 2 až 5 % její hmotnosti). Takže pokud bychom chtěli dosáhnout pozitivních zdravotních účinků, museli bychom sníst velké množství kurkumy. Proto se extrahovaný kurkumin využívá k výrobě doplňků stravy. Orálně užitý se však během trávení špatně vstřebává, ale existuje několik složek, které mohou zvýšit jeho biologickou dostupnost (= rychlost, jakou tělo účinnou látku absorbuje).
→ Například piperin, který je hlavní aktivní složkou černého pepře, zvyšuje biologickou dostupnost kurkuminu (podle některých zdrojů) až o 2 000 %.

Zdroj obrázku: www.pexels.com
Tip: Pokud se do jídla chystáte přidat kurkumu, přidejte i černý pepř. To může výrazně zlepšit vstřebávání.
Kurkumin a jeho všestranné využití
Kurkumin je celosvětově uznávaný a používán v různých formách, například:
- v Indii se používá v směsi kari koření;
- v Japonsku se podává ve formě čaje;
- v Thajsku se hojně používá v kosmetickém průmyslu;
- v Číně se využívá jako barvivo;
- v Malajsii se používá jako antiseptikum
- a ve Spojených státech se používá jako konzervační látka a barvivo v omáčkách, sýrech, másle a dokonce i v chipsách.
zdravotní benefity kurkuminu
① Antioxidační vlastnosti
Kurkumin je silný antioxidant, což znamená, že pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Volné radikály mohou způsobovat v těle oxidační stres, což má za následek poškození buněk a tkání. Ukázalo se, že kurkumin zlepšuje markery oxidačního stresu a může zvýšit aktivitu antioxidantů jako je superoxiddismutáza (SOD) .
② Protizánětlivé účinky
Kurkumin má protizánětlivé vlastnosti, což ho činí oblíbeným doplňkem pro lidi, kteří trpí zánětlivými onemocněními kloubů jako je například revmatoidní artritida nebo osteoartritida. Může pomoci zmírňovat bolest a v některých případech je účinnější než protizánětlivé léky.

③ Podpora trávicího systému
Kurkumin může pomoci zlepšit trávení tím, že stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a podporuje činnost žlučníku. Slibně vypadají i výzkumy při zánětlivém onemocnění střev nazývaném ulcerózní kolitida.
④ Podpora imunitního systému
Kurkumin může posílit imunitní systém a pomoci organismu bojovat proti infekcím.
⑤ Možné protirakovinné vlastnosti
Přestože výzkum v této oblasti stále pokračuje, některé studie naznačují, že kurkumin může mít ochranný účinek před některými typy rakoviny. Rakovina je onemocnění charakterizované nekontrolovaným růstem buněk a kurkumin může inhibovat jejich růst a zpomalovat jejich šíření.
⑥ Podpora kardiovaskulárního zdraví
Onemocnění srdce je nejčastější příčinou úmrtí na světě. Některé výzkumy naznačují, že kurkumin může pomoci při kontrole hladiny cholesterolu a krevního tlaku, což může přispět ke zdraví srdce a cév.
⑦ Podpora mozkové funkce
Výzkumy ukazují, že kurkumin může být účinný při oddálení nebo dokonce zvrácení mnoha onemocnění mozku včetně těch, která souvisejí s věkem. Pomáhá zlepšit paměť a pozornost a výzkum probíhá i v souvislosti s bojem proti neurodegenerativním onemocněním jako je Alzheimerova choroba.
Zajímavost: Podle jedné malé studie se kurkumin ukázal účinný při léčbě deprese. A jaký byl výsledek 6 týdnů trvajícího výzkumu? Kurkumin byl stejně účinný jako antidepresivum.
⑧ Pomoc při pohybových aktivitách
Kurkumin může být prospěšný na zmírnění svalové bolesti vyvolané cvičením.

Zdroj obrázku: www.istockphoto.com
Jak a kdy kurkumin užívat?
✓ Dodržujte doporučenou dávku uvedenou na obalu produktu nebo se řiďte doporučeními vašeho lékaře. Při užívání vysokých dávek totiž mohou někteří lidé pozorovat vedlejší účinky, jako jsou trávicí problémy, bolesti hlavy či žlutá stolice.
✓ Kurkumin se obvykle užívá spolu s jídlem. Některé studie naznačují, že kurkumin se lépe vstřebává v přítomnosti tuků. Proto můžete zvážit užívání kurkuminových doplňků spolu s jídlem, které obsahuje tuky – například s olivovým olejem nebo avokádem.

Vyzkoušejte kurkumin z BIO kurkumy spolu s piperinem z černého pepře.
BIO | vegan | bez lepku | bez laktózy | bez umělých přísad
Zdroje:
https://www.examine.com/supplements/curcumin/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric