farebný šalát

Jsou tmavé potraviny léčivé?

Taková jednoduchá kauzalita obecně určitě neplatí. Existuje však množství potravin, pro které je tento vztah opravdu pravdivý. A také platí, že každá barva může být léčivá.

Barevné zdraví

U některých potravin můžeme vidět, že barva prozrazuje jejich léčivý účinek, chuť a obsah konkrétních vitaminů a minerálů. Skvělou ukázkou je ovoce a zelenina.
Farebný zeleninový šalát
  1. Červené ovoce a zelenina (maliny, jahody, červené rybízy, červené hrozny, třešně, višně, rajčata, červené zelí, červená cibule, červená řepa…) má nálepku „ty proti rakovině“ a něco na tom bude. Mnoho z nich totiž obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, červené barvivo lykopen, betakaroten a antioxidanty, které dohromady působí na naši imunitu opravdu pozitivně.
  2. Tmavé ovoce a zelenina (ostružiny, černé rybízy, borůvky, černá ředkev…) je kromě vyššího obsahu vitaminu C také koncentrovaným zdrojem flavonoidů, jejichž sílu není radno opomíjet. Flavonoidy jsou mocní bojovníci proti zánětům, virům a osobními strážci našich buněk, ke kterým nepustí žádnou zákeřnou škodlivinu z vnějšího prostředí.
  3. Oranžové ovoce a zelenina (mandarinky, pomeranče, grapefruity, broskve, meruňky, meloun, mango, mrkev…) jsou zase nabité velkou dávkou betakarotenu, který je také známý jako silný antioxidant a patron naší imunity.
  4. Zelené ovoce a zelenina (pór, kapusta, hrášek, fazole, salát, brokolice, okurka…) vás kromě vizuálně uklidňujícího efektu (zelená přece uklidňuje ☺) potěší i svým vysokým podílem kyseliny listové. Ta má silné detoxikační účinky, má na starosti tvorbu a obnovu buněk ve vašem těle a je věrným společníkem každé těhotné ženy.

Černé zdraví v ovoci a zelenině

Vraťme se však k tmavým potravinám, především k ovoci a zelenině a ukažme si nejvýznamnější zastánce černé barvy. Tmavým zlatem už v dnešní době dávno nebývá označována jen ropa, skutečné „tmavé zlato“ představují pro mnoho lidí zdraví prospěšné potraviny.
Existuje mnoho druhů tmavého ovoce a zeleniny, které by nám naši hypotézu o jejich léčivosti potvrdily. Ano, i takové zvláštnosti jako černá moruše či černá mrkev. Podívejme se na ty „nej“ kousky – nejsilnější, nejzdravější a nejléčivější.

Ostružiny – prodlužovačky života

Dosud se neví, odkud vlastně tento trnitý keř pochází. Co se ale ví, je to, že ostružina černicová je opravdový „černý kouzelník“. A že z misky plné ostružin si vždy vybírejte ty nejtmavší a nejsladší… Tento malý tmavočervený zázrak obsahuje velké množství polyfenolů, flavonoidů, karotenů, vlákniny a vitaminy C, B, A, E a K, draslík, hořčík a železo – tato kombinace je však určena jen těm, kteří chtějí stárnout pomaleji. Ostružiny chrání proti volným radikálům, odbourávají nervozitu a stres a jsou účinné i při léčbě průjmu. Jsou vhodným doplňkem stravy při hubnutí – urychlují trávení a pomáhají zbavit se přebytečného tuku. Ostružiny čistí krev, takže pokud se chystáte nasadit detoxikační kúru, určitě na ně nezapomeňte. Jsou protirakovinného vyznání a pomáhají předcházet nádorovým, srdečním a jaterním onemocněním. Pokud jste nachlazení nebo máte chřipku, sáhněte po čerstvých ostružinách nebo šťávě z nich. Nesmíte však zapomínat ani na ostružinové listy. Ty obsahují mnoho tříslovin a čaj z nich dokáže pořádně zatočit se zachrípnutím či kašlem.

Borůvky – efektivní „průjmoví zabijáci“

Díky modrému barvivu myrtilínu jsou borůvky skutečným malým zázrakem – už jen samotná tato látka dokáže lidské tělo chránit před rakovinou, podpořit obranyschopnost organismu a zlepšit trávení. Mnozí z nás vědí, že tito malí modří „průjmoví zabijáci“ dokážou člověku opravdu pomoci v časech těžkých trávicích problémů. Chystáte se posunout ručičku váhy směrem dolů nebo si udělat detox? Borůvky vám budou skvělým pomocníkem – podporují spalování tuků a zrychlují metabolismus. Kromě toho dokážou léčit i různá kožní onemocnění, působí protizánětlivě a podporují hojení ran. Co se možná o borůvkách málo ví, je to, že silně konkurují mrkvi – zlepšují zrak a jsou vhodné pro unavené „počítačové“ oči.

Černé rybízy – bomba na vitamin C

Toto tmavé bobulové ovoce je plné vitaminu C a že má tedy sílu! Říká se, že „ty černé“ chutnají lidem nejméně. Ale i to, že jsou nejzdravější (v porovnání s červeným a bílým variantou mají více vitaminu C a rutinu). Pravidelná konzumace dokáže posílit imunitu a protože sezóna je krátká, není třeba se bránit ani jiným formám (sušené rybízy, šťáva, sirupy…). Stejně jako borůvky, i černé rybízy pomáhají v boji s průjmem a dokážou uvést trávení opět do normálního chodu. Jsou močopudné a používají se při zánětech močových cest. V zimě dokážou ulevit při nachlazení, teplotách a zánětech dýchacích cest. Anemikům zase zvyšují hladinu železa v krvi, alergikům pomáhají překonat jejich problémy. A dámy, kromě toho, že černé rybízy se díky fytoestrogenům starají o vaši hormonální rovnováhu, je tu i bonus pro krásu – méně lámavých nehtů, krásnější pokožka bez akné a pevnější vlasy.

Černý jeřáb – královna antioxidantů

Vidíte i vy všude kolem výrobky z arónie? Aróniové bionápoje, vína, džemy, aróniový sirup, čaj z arónie, zavařená arónie či tyčinka s arónií. Zdá se, že arónie zaplavila trh a silně konkuruje chia semínkům, goji či dalším tzv. superpotravinám. S jejím užíváním se nestanete nesmrtelným, léčivé účinky jí však nelze odepřít. Možná to ani netušíte a černý jeřáb vám roste rovnou pod okny. Trpkou chuť ukrytou v tlustých slupkách můžete zmírnit kombinací se sladším ovocem. Co tedy dokážou tyto nenápadné bobule? Není divu, že si jeřáb vysloužil pojmenování „královna antioxidantů“ – bojuje proti volným radikálům a posiluje imunitní systém. V případě, že patříte do skupiny anemických „bledulí“, určitě po ní sáhněte, je totiž nabitá železem. Snižuje cholesterol, stará se o vaše srdce a pomáhá i při žaludečních problémech. Reguluje krevní tlak, zlepšuje paměť a pomáhá při silných migrénách. Málo? Pomáhá při léčbě cukrovky, rakoviny, bronchitidy či Parkinsonovy choroby. Jak jsme napsali, arónie je královna…

Černá ředkev – štiplavý léčitel jater

Co nám nejméně voní, to je nejzdravější – to platí i v tomto případě. S chutí si k chlebu zakousneme roztomilé malé červené ředkvičky, málokdo však sáhne po jejich silnější alternativě. Černá ředkev obsahuje velké množství silic, které mají antibiotické, antibakteriální a protiplísňové účinky. Díky nim je opravdu pořádně ostrá. S láskou se stará o naši játra, pomáhá při bolestech hlavy a zánětech močových cest. Pokud potřebujete nastartovat a posílit tělo i ducha, nevynechávejte ji ze svého jídelníčku. Tato na první pohled obyčejná a na první doušek čertovsky štiplavá a aromatická zelenina dokáže účinně bojovat proti celkové únavě a pořádně povzbudit organismus.

Lilek – společník při hubnutí

Někdy oslavovaný, jindy odsunovaný na druhou kolej (nebo minimálně na okraj talíře). Z lilku jednoduše vykouzlíte zdravé lehké jídlo, pomáhá při hubnutí a zlepšuje trávení. Vaření, pečení, grilování, výběr je jen na vás. Tmavofialová zelenina plná vody (okolo 90 %) působí antibioticky, podporuje imunitní systém a působí jako prevence proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním. Vláknina, vápník, draslík, železo, hořčík, fosfor, zinek, mangan, vitaminy A, B, C, E, K, betakaroten, prosím pěkně.

Další černé poklady

Jak můžete vidět, množství zástupců zdravých tmavých potravin je možné najít v ovoci a zelenině. Nesmíme však zapomenout, že tmavé potraviny prospěšné pro naše zdraví (odmyslíme-li např. zdravé celozrnné pečivo, těstoviny či natural rýži) můžeme najít i v jiných sférách. Zkuste například tyto černé poklady:
  • Černý sezam – semínka (pro někoho dekorativní) pomáhají s léčbou anémie, osteoporózy a depresí. Jak říká staré přísloví: „Po sezamu chudí sílí a tlustí hubnou.“
  • Černá divoká rýže – její otruby obsahují více antioxidantů než samotné borůvky.
  • Černá fazole, sója a čočka – tmavé luštěniny jsou plné železa, vlákniny a chrání před rakovinou.
  • Melasa – vitaminy a minerály nabitá „vylepšená verze“ cukru. Výtažek z cukrové třtiny se chová na rozdíl od jiných sladidel neutrálně až zásaditě.
  • Černá quinoa – „matka všech obilnin“, jak ji nazývali Inkové. Bezlepková alternativa za klasické přílohy s nízkým glykemickým indexem a jemnou oříškovou chutí je výživovou bombou plnou kvalitních bílkovin.
Vino C® – OPC (koncentrát z hroznových jadierok) – 120 kapsúl

Polyfenoly a přírodní vitamin C

V našem portfoliu najdete VINO C® – OPC – jedinečnou kombinaci přírodního vitaminu C z prášku třešně Acerola a polyfenolů z koncentrátu hroznových jadérek.

+ Antioxidační působení a protizánětlivá aktivita. – BIO kvalita (DE-ÖKO-005). + Bez lepku a laktózy, vhodný i pro vegany. Více informací
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji