Mnoha lidem se užívání jódu, konkrétně jódových tablet, spojuje s první pomocí při radiační havárii, protože jód dokáže zabránit ukládání radioaktivního jódu ve štítné žláze. Jód však má v našem těle mnoho dalších důležitých funkcí. Které to jsou a proč jód potřebujeme přijímat v dostatečném množství?
Zajímavost: Věděli jste, že i jód má svůj mezinárodní den? Připadá na 6. březen.

Zdroj: www.istockphoto.com
Co je jód a proč ho potřebujeme?
Jód (Iodum) má v periodické tabulce chemických prvků značku I, protonové číslo 53 a jeho název je odvozen od řeckého výrazu pro fialovou barvu, s odkazem na barvu plynu, který tvoří ve svém přirozeném stavu. Důležitější vědět je však to, že jód je esenciální minerál potřebný k produkci hormonů štítné žlázy (tyroxinu a trijodtyroninu, tj. T4 a T3), které jsou potřebné pro správný metabolismus, vývoj mozku a fungování svalů, srdce a reprodukčních orgánů. Jód je také nezbytný pro správný vývoj plodu v těhotenství a vývoj mozku dítěte v raných obdobích jeho života.
Jak zjistím, že mám nedostatek jódu?
Deficit jódu může vést k příznakům jako je otok krku, únava, suchá pokožka, vypadávání vlasů, potíže s regulací tělesné teploty, pocit chladu v končetinách nebo přírůstek hmotnosti. Dlouhodobý nedostatečný příjem jódu (méně než 10 – 20 mikrogramů denně) může způsobit nedostatečnou produkci hormonů, což může vést k nedostatečné funkci štítné žlázy (hypotyreóza) nebo k jejímu chorobnému zvětšení (struma).
>> V 50. letech minulého století byl na Slovensku proveden průzkum, který odhalil, že většina populace trpěla nedostatkem jódu – nedostatek jódu způsoboval endemickou strumu, která postihovala obyvatele na celém území Slovenska, 5 % dětí se rodilo s trvalým mentálním postižením a objevovala se i další poškození mozku. Proto se v bývalém Československu začala sůl obohacovat o jód.

Zdroj: www.pexels.com
Kde se jód nachází
Zdrojů jódu je obecně málo – jód se nachází v zemské půdě, v oceánských vodách a v některých druzích potravin (mléko, mléčné výrobky, vejce). Bohatým zdrojem jódu jsou mořské ryby (treska, sleď, makrela a další mořské plody) a jód se přirozeně vyskytuje i v mořských řasách díky jejich schopnosti koncentrovat jód z mořské vody.
Mezi mořské řasy s vysokým obsahem jódu patří:
- kelp (je hnědá mořská řasa, přičemž 1 g kelpu může obsahovat až 2 000 % doporučeného denního příjmu jódu),
- řasy Wakame (jsou také hnědé mořské řasy a používají se např. do polévky Miso) a
- Nori (je červená mořská řasa hojně využívaná při přípravě sushi).
Jód z mořských řas se poměrně dobře vstřebává – vstřebatelnost se pohybuje od přibližně 60 % až po úplnou absorpci.
>> Množství jódu se může výrazně lišit v závislosti na typu mořské řasy, oblasti, kde rostla (wakame z Asie má vyšší množství jódu než wakame z Austrálie či Nového Zélandu), a způsobu přípravy (tepelnou úpravou řas se obsah jódu výrazně snižuje – 15 minutovým vařením se odstraní až 99 % jódu).
Kolik jódu je třeba přijímat?
Jelikož naše tělo produkuje hormony štítné žlázy nepřetržitě, všichni, včetně dětí, musíme pravidelně přijímat dostatek jódu. Těhotné a kojící ženy dokonce ve vyšším množství.
Doporučené denní množství jódu potřebné pro:
- kojence je přibližně 110 až 130 μg (= mikrogramů),
- děti do 8 let potřebují přibližně 90 μg,
- děti do 13 let potřebují množství až do 120 μg,
- pro dospívající a dospělé se množství pohybuje v rozmezí 150 − 200 μg,
- těhotné ženy potřebují 220 až 230 μg,
- kojící ženy by měly přijímat od 260 do 290 μg.
>> Doporučená denní dávka jódu pro dospělého člověka je 150 μg (= mikrogramů), kterou najdeme například v 5 – 6 gramech jodidované kuchyňské soli (přibližně půl čajové lžičky denně). Ale pozor na přehnané solení! Podle některých statistik Češi solí vůbec nešetří a solí až trojnásobně více, než je doporučená dávka.
Opatrní bychom měli být i při nadměrném užívání jódu. I když lidské tělo vylučuje nadbytečný jód močí, doporučuje se nepřekročit množství 500 až 600 μg jódu za den (platí jen v případě, že od lékaře nemáte jiné doporučení).

Zdroj: www.pexes.com
Kdo má pravděpodobnost nedostatku jódu vyšší?
Deficit jódu je problém, který se týká přibližně 2,2 miliardy lidí na celém světě, a to zejména v rozvojových zemích. Ve vyspělých zemích je nedostatek jódu méně častý, ale přesto existují skupiny lidí, u kterých je pravděpodobnost nedostatku jódu vyšší, a to zejména:
- u lidí, kteří nekonzumují mořské plody,
- u lidí, kteří nekonzumují mléko a mléčné výrobky,
- u veganů, vegetariánů nebo vitariánů,
- u žen během těhotenství,
- u těch, kteří se vyhýbají jodidované kuchyňské soli ve své stravě.
>> Jak zjistím, že mám nedostatek jódu? Diagnostikou rozboru moči.
Na co si dát pozor?
➀ Některé potraviny (nazývané goitrogeny) mohou snižovat vstřebávání jódu. Jde především o plodiny jako květák, brokolice, kadeřavý a růžičkový kel, jahody či sója. Podle odborníků se negativních účinků zbavíte tak, že tyto plodiny jednoduše tepelně upravíte. Pokud vaše štítná žláza funguje v pořádku a přijímáte dostatek jódu, těchto potravin se obávat nemusíte.
➁ Velmi koncentrovaným zdrojem jódu jsou mořské řasy. Až tak koncentrovaným, že nám jódu mohou poskytnout nadměrné množství, a to zejména v případě hnědých mořských řas jako je kelp. Proto se konzumace mořských řas nedoporučuje častěji než jednou týdně, zejména během těhotenství.
Nadměrně vysoké dávky během delšího časového období, ke kterým dochází při konzumaci nezpracovaných mořských řas, mohou mít za následek chorobné zvětšení štítné žlázy (strumu) – strumu může způsobit nedostatek jódu, stejně jako jeho nadbytek. Jsou popsány případy, kdy bylo v přímořských oblastech, například v Japonsku, kde obyvatelé konzumují vysoké množství nezpracovaných mořských řas (obsahujících více než 18 000 μg jódu denně během delší doby), zaznamenáno nadměrné výskyt tzv. endemické strumy.

Zdroj: www.pexels.com
➂ Mořské řasy přijímají minerály z vod, které obývají, a studie ukazují, že mohou absorbovat i těžké kovy jako je arsen, kadmium a olovo. Pokud chcete snížit toto riziko, hledejte certifikované organické (BIO) produkty, které byly testovány.
Doplňky stravy s obsahem jódu
Pokud máte pocit, že stravou nedokážete pokrýt dostatečné množství jódu, můžete sáhnout po doplňcích stravy. Jód je jako výživový doplněk dostupný ve dvou formách: jodid draselný/sodný nebo v přírodní formě z mořských řas.
Forma jodidu draselného je běžná v multivitaminech pro vegany, těhotné a kojící ženy nebo seniory. Častá je i kombinace s jiným vitamínem nebo minerálem, např. selénem, protože platí, že metabolismus jódu ve štítné žláze a v organismu je závislý na množství selenu.
Pokud hledáte přírodní formu, sáhněte po výživových doplňcích s obsahem mořských řas kelp, které obsahují nejvyšší množství jódu ze všech mořských řas. Důležité je dodržovat doporučenou denní dávku, protože nadbytek jódu může být pro tělo stejně škodlivý jako jeho nedostatek.

JÓD KOMPAKT – 120 TABLET
V naší nabídce najdete doplněk stravy s obsahem jódu získaného z prášku mořských řas kelp (Ascophyllum nodosum) rostoucích ve vodách severního Atlantiku.
+ nejbohatší přírodní zdroj jódu
+ snadno vstřebatelný
+ certifikovaný (DE-ÖKO-005)
+ vhodný i pro vegany
+ 100 % doporučené denní dávky jódu v jedné tabletě
Zdroje:
https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3400:uvz-sr-6-marec-svetovy-de-jodu-nedostatok-aj-nadbytok-jodu-moe-ukodi-rovnako-najdite-spravnu-mieru&catid=56:tlaove-spravy&Itemid=62
https://www.verywellhealth.com/benefits-of-iodine-4570996
https://www.bda.uk.com/resource/iodine.html
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kelp
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/iodine/