Zimní měsíce jsou pro naše trávení náročné. Méně pohybu, více těžších jídel a méně čerstvé zeleniny – to všechno může způsobit, že se cítíme unaveně a bez energie. Jednoduchým a přirozeným způsobem, jak pomoci trávení i imunitě, je zařadit do jídelníčku fermentované potraviny.

Proč je fermentace tak výjimečná?
Fermentace je tradiční technika konzervování potravin známá už celé století. Během tohoto procesu mikroorganismy – bakterie, kvasinky a plísně – přeměňují přirozené cukry v potravinách na látky, které prospívají našemu trávení a imunitě. Díky tomu je fermentovaná (kvašená) zelenina bohatá na:
- vitamíny skupiny B a vitamín C,
- živé probiotické kultury a
- trávicí enzymy.
Pravidelná konzumace fermentovaných potravin tak může přispět k obnovení rovnováhy „dobrých“ bakterií ve střevech, což může zmírnit různé trávicí potíže. Navíc, probiotika pozitivně ovlivňují i imunitu a kardiovaskulární zdraví – některé studie potvrzují jejich schopnost snižovat krevní tlak a „špatný“ cholesterol.
Domácí fermentace – proč se vyplatí
Většina kupované fermentované zeleniny je pasterizovaná, což znamená, že při tepelné úpravě přichází o cenné živé kultury. Pokud si však zeleninu připravíte doma, zachováte v ní všechny prospěšné bakterie a enzymy.
Jaká zelenina je vhodná k fermentování?
Nejčastěji fermentovaná zelenina v našich končinách je zelí, bílé i červené, ale fermentovat můžeme i jiné druhy zeleniny – mrkev, celer, řepa, ředkvička, brokolice, kedluben nebo květák.
Fermentace může probíhat několika způsoby, nám bude stačit jen oblíbená zelenina a sůl, případně koření na dochucení. Použít můžete nové koření, černý pepř, bobkový list, koriandr, kurkumu, ale i cibuli, česnek, jarní cibulku nebo zázvor.
Co budeme potřebovat?
- 2 skleněné nádoby (1 l) – ideálně fermentační, postačí však i zavařovací sklenice,
- 1 červené zelí (případně 1/2 bílého zelí a 1/2 červeného zelí)
- 1 cibuli
- 2 – 3 mrkve
- mořskou sůl (bez přidaného jódu)
+ libovolné koření na dochucení
Fermentace – jak postupovat?
1. Připravíme si nádoby
Nejprve si umyjeme a vysušíme sklenice. Dále si rozmyslíme, jakým způsobem budeme fermentovat. Zeleninu můžeme fermentovat buď ve vlastní šťávě nebo v slaném roztoku.
- Pokud využijeme vlastní šťávu zeleniny, použijeme 10 g soli na 1 kg zeleniny. Sůl přidáme v množství 1 % z váhy zeleniny.
- Na přípravu solného roztoku je ideální použít odstátou, převařenou nebo filtrovanou vodu. Na 1 litr vody použijeme přibližně 20 g soli.
2. Nakrájíme zeleninu
Zeleninu očistíme – zelí a cibuli nakrájíme na tenké nudličky, mrkev nastrouháme na hrubším struhadle, případně nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu vložíme do velké mísy nebo do hrnce a pořádně promícháme.
- Pokud použijeme solný roztok, zeleninu jím zalijeme.
- Pokud nebudeme používat solný roztok, tak si zeleninu nasolíme.
A necháme odstát – půl hodiny až hodinu.

Zdroj obrázku: www.pixabay.com
3. Naplníme sklenice zeleninou
Můžeme se pustit do plnění sklenic. Na dno nádoby přidáme oblíbené koření – nové koření, černý pepř a bobkový list. Na koření začneme vrstvit zeleninu a průběžně ji utlačujeme.
4. Zeleninu zatížíme
Zeleninu zatížíme tak, aby byla úplně ponořená (např. malým skleněným víčkem nebo menší skleněnou sklenicí). Obsah sklenic dolijeme solným roztokem 2–4 cm od okraje sklenic.
5. Necháme fermentovat
Když máme zeleninu natlačenou a zatíženou, sklenici uzavřeme a umístíme ji na tmavé místo. Ideální teplota je mezi 18 – 21 °C. Celý proces fermentace by měl trvat 5 – 10 dní, záleží na teplotě prostředí. Občas sklenice zkontrolujeme, zda neprotékají, případně, zda je zelenina pořádně zatížená.
Z sklenic budou unikat plyny, takže v případě, že použijeme uzavíratelné sklenice, je dobré je každý den otevřít nebo sklenici nechat pootevřenou po celou dobu – sklenici zakryjeme víčkem, ale neutahujeme. Pevně sklenice uzavřeme až na konci fermentování, hlavně před dlouhodobým skladováním.
Tip: Pod sklenice můžete umístit například pekáč nebo hlubší talíř, pokud by obsah sklenic vytékal.
6. Sklenice uskladníme a vychutnáváme
Po skončení celého procesu fermentace sklenice pevně uzavřeme a přemístíme do lednice, kde ji můžeme skladovat i několik měsíců.
Dobrou chuť!

Podpořte trávení s Regulat® produkty
Tekuté enzymové doplňky stravy vyrobené kaskádovou fermentací z bio ovoce, zeleniny, ořechů a bylin, obohacené o přírodní vitamín C z třešně aceroly.
Zdroj:
www.healthline.com/nutrition/fermentation
www.kitchenette.cz/clanek/fermentovana-zelenina
www.zahrada.cz/magazine/kyselomlecne-kvaseni-spoznejte-nejzdravejsi-zpusob-zhodnoceni-zeleniny
