Hlen hraje v lidském organismu významnou roli. Na první pohled by se mohlo zdát, že plní funkci pouze během nemoci. Avšak není tomu tak. Hlen působí jako zvlhčovač, chrání naši dýchací soustavu před vysycháním. Obsahuje speciální protilátky a proteiny, které bojují proti choroboplodným zárodkům. Působí jako bariéra, zachytává bakterie a alergeny jako prach nebo srst domácích zvířat.
→ Zajímavost: Průměrný člověk vyprodukuje každý den více než litr hlenu. Když se cítíte dobře, pravděpodobně si ani nevšimnete, že ho neustále polykáte. Během nemoci však vnímáte hlen jako obtěžující, proto tehdy poutá vaši pozornost.

Zdroj: www.pexels.com
Co a kdy zahlenuje?
Alergie a intolerance vs zahlcení hlenem
Existují potraviny, které mohou zhoršit tvorbu a hustotu hlenu. Platí to u všech lidí obecně? Ne, to nemůžeme tvrdit, každý z nás je totiž jiný – to, co na jednoho působí negativně, nemusí pro druhého představovat žádný problém. Potraviny obvykle způsobují zvýšenou produkci hlenu, pokud jste na ně alergický nebo intolerantní. Potraviny, které obvykle zahlcují právě kvůli jejich alergennímu potenciálu, jsou například:
- vejce
- ryby
- mléko
- ořechy
- arašídy
- měkkýši
- pšenice
- soja
Je tedy mléko nevinné?
Mléko je obviňováno z různých skutečností. Studie však dosud nepotvrdily hypotézu, že by mléko působilo u zdravých jedinců zahlcujícím způsobem. Při konzumaci tvoří na sliznici trávicího traktu ochranný film, který se skládá z vody a tuku. Tato emulze se však v krátkém čase při trávení rozkládá na základní živiny. U zdravých jedinců tedy mléko z pohledu zahlcení hlenem nezpůsobuje žádné problémy. Obtíže mohou pociťovat lidé s alergií na mléčnou bílkovinu nebo intolerancí mléčného cukru – laktózy.

Zdroj: www.pexels.com
Histamin a hleny
Když máte alergickou reakci, vaše tělo uvolňuje histamin. Zajímavé je, že některé potraviny přirozeně obsahují histamin nebo mají tendenci zvyšovat jeho produkci. Zvýšené hladiny histaminu = vaše tělo může vytvořit více hlenu. Mezi potraviny obsahující histamin řadíme například:
- uzeniny
- sušené ovoce
- avokádo
- rajčata
- špenát
- houby
- lilek
- sýry, jogurty, kyselá smetana, podmáslí
- uzené ryby, sardinky, ančovičky
- alkoholické nápoje
Potraviny zvyšující hladinu histaminu jsou například:
- banány
- jahody
- papája
- vejce
- čokoláda
- káva
Pokud máte tedy dlouhodobě problém se zahlcením hlenem, pusťte se do pátrání. Je možné, že vám některá složka vaší stravy nedělá dobře a vyvolává například průjem, nadýmání, křeče, zvýšenou produkci hlenu… Směr je jasný – ordinace vašeho obvodního lékaře. Díky testům můžete jednoduše zjistit, co způsobuje vaše problémy.
Nemoci vs zahlcení hlenem
Zahlcení hlenem však samozřejmě nemusí být spojeno výhradně jen s potravinovými intolerancemi či alergiemi. Lidé trpící akutními či chronickými onemocněními dýchacího ústrojí mají často zvýšenou tvorbu hlenu, ucpaný nos a potíže s dýcháním. Ať už se jedná o krátkodobá respirační onemocnění jako rýma, chřipka či angína nebo o dlouhodobější přetrvávající problémy (může jít například o různé druhy alergií, astma, chronickou bronchitidu…), směr je opět jasný – ordinace vašeho obvodního lékaře. Domácí recepty vám však mohou pomoci ulevit a zmírnit potíže s dýcháním, proto se nebojte je využít jako podpůrnou léčbu.
CO ODHLEŇUJE?
Následující potraviny a nápoje působí proti hromadění hlenu v dýchací soustavě, pomáhají jej ředit a zajišťují jeho jednodušší vykašlávání. Vyzkoušejte!
Číslo 1: voda + teplé nápoje
Obyčejná čistá voda může být v mnoha případech jedna z nejlepších věcí, kterou můžete svému organismu dát.
→ Kolik vody pít? Podle slov Dr. Brysona je dobré pít během dne tolik tekutin, aby jste měli neustále světlou moč. Ta je totiž nejlepším indikátorem toho, zda je váš organismus dostatečně hydratován.
Teplé nápoje dokáží zajistit rozředění hlenu a jeho jednodušší odvod z těla ven. Můžete si dát teplý čaj s medem a citronem, ohřátou ředěnou ovocnou šťávu nebo horký vývar. Kdo zvládne, může zkusit i teplou vodu s citronovou či limetkovou šťávou.

Zdroj: www.pixabay.com
Číslo 2: cibule
Cibule je asi nejznámější rozpouštěč hlenu. Starý známý recept na nakrájenou cibuli zalitou medem je generacemi ověřená klasika, která zaručeně funguje. Dokáže pomoci při nachlazení, chřipce a kašli.

Zdroj: www.pixabay.com
Číslo 3: česnek
Podobně jako cibule, i česnek má široko daleko dobrou pověst při boji se zahlcením hlenem. Je přírodní antibiotikum, pomáhá rozpouštět nahromaděný hlen. Antimikrobiálním vlastnostem česneku můžeme vděčit za pomoc v boji proti virovým, plísňovým a bakteriálním infekcím – ty způsobují zvýšenou produkci hlenu.
Číslo 4: med
Med má silné antibakteriální a antivirové vlastnosti. V roce 2007 vědci zjistili, že pohankový med může být při zmírňování kašle dokonce účinnější než klasické léky na kašel. Výzkumníci zaregistrovali 105 dětí ve věku od 2 do 18 let, kteří dostali pohankový med, lék na tlumení kašle nebo vůbec nic. Podle zjištění rodičů poskytoval pohankový med jejich dětem největší úlevu od symptomů.

Zdroj: www.pexels.com
Číslo 5: zázvor
Díky antivirovým a antibakteriálním vlastnostem umí zázvor velmi dobře pomoci při zahlcení hlenem. Hlen v dýchacích cestách se stává řidší, méně lepkavý, díky čemuž se snadněji vykašlává.
Číslo 6: křen
Křen se využívá jako přírodní antiseptikum – působí proti mikrobům a snižuje riziko infekce. Ředí hleny, čímž usnadňuje odkašlávání. Z křenu si podobně jako z cibule můžete udělat sirup – nastrouhaný křen zalijete medem. Když křen pustí šťávu, užíváte sirup během dne po lžičkách podle potřeby.
Číslo 7: ananas
Ananas se díky svému složení považuje za jednu z nejúčinnějších potravin při dýchacích problémech. Ananasová šťáva má silné mukolytické vlastnosti – pomáhá při ředění a vykašlávání hlenu. Obsahuje enzym bromelain, který má silné protizánětlivé vlastnosti. Pomáhá při respiračních problémech, které jsou spojeny s astmatem a alergiemi.
Číslo 8: citrusy
Citrony, limetky či grapefruity ředí nahromaděné hleny. Sáhněte po čerstvě nakrájeném grapefruitu nebo zmíněné citronové/limetkové šťávě v teplé vodě, která zároveň hydratuje a usnadňuje vykašlávání hlenu.

Zdroj: www.pixabay.com
Číslo 9: bobulové ovoce
Maliny, ostružiny, rybíz, borůvky – tyto malé tmavé bobule v sobě ukrývají velkou sílu. Pokud se trápíte se zahlcením hlenem, dejte si do misky tyto sladkokyselé poklady plné antioxidačních látek a směle pojídejte.
Číslo 10: kurkuma
Kurkuma se používá na mnohá onemocnění včetně kašle. Obsahuje množství antioxidantů a kurkumin, který má silné protizánětlivé vlastnosti, ředí hlen. Znáte zlaté mléko? Udělejte si ho, když se necítíte zrovna nejlépe, uleví vám. Jednotlivé složky jsou v nápoji nakombinovány tak, aby se přirozená antioxidační síla kurkumy ještě znásobila (podává se za horka, v kombinaci s dalšími prospěšnými kořeními a trochou zdravého tuku.)

Zdroj: www.pixabay.com
Recept na kurkuma latté – zlaté mléko
- 200 ml mléka – mandlové, kokosové, rýžové, sójové, klasické kravské…
- 1/2 ČL skořice
- 2 ČL kurkumy
- 1/2 ČL vanilky
- 1/2 ČL zázvoru
- špetka černého pepře
- 1/2 PL kokosového oleje/jiného zdravého tuku
- 1 ČJ medu (kokosového cukru, melasy, javorového sirupu… – kdo má co rád)
Všechny ingredience kromě medu vložte do menšího hrnce a zahřívejte cca 3 minuty. Po zahřátí rozmixujte, nápoj tak získá krémovost a lahodnou pěnu. Když mléko trochu vychladne, přidejte med. Posypte špetkou kurkumy a máte hotovo. Zlaté mléko dokáže „nabít energií“ podobně jako káva, slouží proto velmi dobře jako její náhrada.
Číslo 11: ořechy a semena
Mnohé ryby, semena a ořechy obsahují esenciální mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit zánět a potlačit tvorbu hlenu. Mezi zdroje těchto prospěšných kyselin patří například makrela, sleď, tuňák, losos, pstruh, vlašské ořechy, lněná a dýňová semínka.
Číslo 12: šalvěj
Šalvěj nebo také „babiččin ucho“ se používá hojně při problémech v ústní dutině – zánětech dásní či krčních mandlích. Výluh ze šalvěje pozitivně ovlivňuje celkový stav dýchacího ústrojí – lépe se po něm odkašlává, pomáhá odstraňovat z dýchacích cest hlen.

Další tipy na odhlenění
Gargling (jablečný ocet/slaná voda)
Jablečný ocet i slaná voda působí antibakteriálně, pomáhají předcházet nadměrné tvorbě hlenu v těle a udržovat rovnovážnou hladinu pH. Gargling vám dokáže ulevit od bolesti v krku a odstranit obtěžující hlen ze zadní části hrdla.
Zvlhčování vzduchu
Chladný a vlhký vzduch dokáže být při kašli a zahlcení hlenem velmi prospěšný. Zvlhčovat vzduch se vyplatí i v noci – buď pomocí nádoby s vodou nebo pomocí difuzoru. Zvýšená vlhkost vzduchu dokáže zmírnit projevy respiračních chorob a vám tak zajistit lepší a klidnější spánek.
Konvička
Proplachování nosu pomocí konvičky uvolňuje ucpaný nos a pomáhá čistit vnitřní části nosu. Na první pohled zvláštní, ale velmi účinný způsob, jak ulevit dýchacímu ústrojí při nachlazení, zánětu dutin či alergii (např. na pyl nebo prach). Postup takového čištění nosu je velmi jednoduchý – slanou vodu naléváte pomocí konvičky do jedné nosní dírky, druhou dírkou vytéká roztok ven.
Esenciální oleje
Esenciální oleje můžete rozptýlit po místnosti pomocí difuzoru, přidat pár kapek do horké koupele nebo nanést na hruď ve formě hrudního oleje. Léčivý olej na hruď si připravíte jednoduše – smícháte nosný olej (jojobový, kokosový, olivový…) s pár kapkami esenciálního oleje (případně směsí esenciálních olejů určených přímo pro zmírnění respiračních obtíží). Naneste na hruď několikrát denně podle potřeby. Vždy je však dobré vyzkoušet si svůj výtvor na vnitřní straně předloktí. Pokud vám nezpůsobí podráždění, můžete ho aplikovat i na hrudník.

Zdroj: www.pexels.com
Inhalátor
Inhalátor je vhodný k léčbě horních a dolních dýchacích cest. Používá se při dlouhodobých dýchacích potížích, ale i akutních respiračních onemocněních. Inhalováním slané vody, léčivých minerálních vod či jiného léčiva dokážete dostat účinnou látku hluboko a přesně tam, kam potřebujete.
Věříme, že vám náš článek pomohl/pomůže a přejeme pevné zdraví!
Zdroje
https://centersforrespiratoryhealth.com/blog/anti-mucus-diet-how-to-know-what-to-eat-and-what-to-avoid/
https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/571638
https://www.cell.com/trends/molecular-medicine/fulltext/S1471-4914(21)00276-8?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1471491421002768%3Fshowall%3Dtrue
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5176060/
https://adc.bmj.com/content/104/1/91
Prvosienka jarná je výborným odhlieňovačom. Tento pekný nežný kvietok treba na jar nazbierať a nasušiť. Keď nás chytia sople a chrchle treba siahnuť na naše zásoby a pripraviť si chutný čajík. Môže sa dochutiť medom a citrónom, v takejto podobe je lahôdkou aj pre náročných detských konzumentom. Dobrú chuť!
Táňa