Oči jsou důležitým smyslovým orgánem. Vnímáme a přijímáme pomocí nich až 90 % všech informací ze svého okolí. Co máme zařadit do jídelníčku a co naopak omezit, abychom si udrželi zdravé oči co nejdéle?


Oči jsou důležitým smyslovým orgánem. Vnímáme a přijímáme pomocí nich až 90 % všech informací ze svého okolí. Co máme zařadit do jídelníčku a co naopak omezit, abychom si udrželi zdravé oči co nejdéle?

Už šestý rok po sobě byla středomořská strava označena za „nejlepší dietu roku“. Jaké potraviny či jídla si máme pod středomořskou stravou představit a proč je dobré řídit se jejími (nepsanými) pravidly?

Cuketa je osvěžující potravina ideální na léto. A protože sezóna cukety je v plném proudu, pojďme si z ní připravit chutné recepty.

Hořčík (nebo také magnesium) je základní minerál zodpovědný za více než 300 biochemických reakcí v našem těle. Jaké potraviny bychom měli zařadit do našeho jídelníčku, abychom si hořčíku – přezdívaného také jako minerál života – zajistili dostatek?

Těstoviny jsou jedním z nejoblíbenějších jídel na světě. Tradičně se vyrábějí jen ze dvou ingrediencí – z mouky a vody. Na trhu můžeme najít těstoviny různých tvarů či barev, ale v čem dalším se ještě liší? A jak jsou na tom z nutričního hlediska?

Čaga, reishi, shitake. O houby ve formě doplňků stravy je stále větší zájem. Kdy bychom měli čagu užívat a v jaké formě, abychom profitovali z jejích účinků co nejvíce?

Selén je obzvlášť důležitý minerál, který sice potřebujeme jen v malém množství, ale je nezbytný pro několik procesů v našem těle. Co se stane, když ho v těle nemáme dostatek?

Luštěniny – fazole, čočka nebo cizrna – jsou základem výživy po celém světě. My jsme vybrali 5 rychlých a zdravých receptů s použitím luštěnin. Doufáme, že vám budou chutnat.

Kosti hrají v těle mnoho rolí – poskytují nám oporu, určují rozměry těla, chrání vnitřní orgány, ukládají vápník. Co můžeme udělat, abychom si udrželi zdravé kosti co nejdéle?

Není žádnou novinkou, že ovoce a zelenina obsahují vitamíny, minerály či vlákninu. Existuje však i množství sloučenin, které rostlinám přidávají na výživné hodnotě. Seznamte se s polyfenoly – dalším z důvodů, proč do svého jídelníčku zařadit více rostlinné stravy.