Astaxantín – najsilnejší prírodný antioxidant

Astaxantin – nejsilnější přírodní antioxidant

Trh s výživovými doplňky i nadále vzkvétá a pokud jde o doplnky výživy s antioxidačním působením, vitamín C a vitamín E byly dlouhou dobu jasnou volbou. Momentálně je však jedním z nejvyhledávanějších doplňků se silným antioxidačním působením ASTAXANTIN. Odhaduje se, že astaxantin je 6000krát silnější než vitamín C a 550krát účinnější antioxidant než vitamín E.

Pokud vás zajímá, co to vlastně astaxantin je a s jakými zdravotními problémy vám může pomoci, pokračujte ve čtení.

Astaxantín-Haematococcus pluvialis
Haematococcus pluvialis je jednobuněčná řasa, která je bohatým zdrojem astaxantinu.
Zdroj: www.istockphoto.com

A jak astaxantin

Astaxantin je přírodní červenkastý pigment nacházející se v různých mikroorganismech a mořských živočiších, kteří tyto mikroorganismy konzumují (například losos, krevety, kril, raci nebo humři). Nachází se také v peří plameňáků. Nejbohatším přírodním zdrojem astaxantinu je mikrořasa Haematococcus pluvialis (tzv. Červené zrno dešťové), která je zároveň jediným zdrojem astaxantinu vhodným pro vegetariány a veganů.

Prvenství v objevení astaxantinu se připisuje rakousko-německému biochemikovi Richardu Kuhnovi, který izoloval a identifikoval astaxantin z humra v roce 1938. Poprvé se začal astaxantin používat v odvětví akvakultury jako přísada do krmiva na zlepšení zčervenání chovaných ryb. Dnes se hojně využívá i v oblasti kosmetiky a extrahovaný pigment je schválen jako potravinářské barvivo (E161).

A jak antioxidant

Astaxantin patří do skupiny živin známých jako karotenoidy. Strukturou je podobný beta-karotenu (pro-vitamin A), liší se však v určitých chemických vlastnostech a jeho jedinečné chemické složení mu umožňuje neutralizovat volné radikály vyšší rychlostí než jiné karotenoidy.

Astaxantín – najsilnejší antioxidant
Astaxantin má 10krát vyšší antioxidační aktivitu než beta-karoten.
Zdroj: www.pexels.com

Právě volné radikály (velmi malé škodlivé molekuly) způsobují oxidační poškození buněčných membrán, čímž dochází k poškození samotných buněk. Volné radikály také stojí za množstvím závažných onemocnění – imunitních, kardiovaskulárních, plicních, ale i nádorových. Podílejí se i na urychlení stárnutí organismu a jsou zodpovědné za mnohé záněty v našem těle.

Faktory zvyšující tvorbu volných radikálů jsme vystaveni neustále. Mohou to být některé naše návyky (nadměrný příjem alkoholu nebo kouření) a environmentální faktory, které bohužel až tak ovlivnit neumíme (například UV záření, toxiny, znečištěné ovzduší). Proto nezastupitelnou obrannou funkci v boji proti volným radikálům hrají antioxidanty, které pomáhají volné radikály odbourávat.

Astaxantin se může dostat až do vrstev buněčných membrán, čímž pomáhá chránit buňku před oxidačním stresem – stavem, který vzniká, když se rovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty naruší a množství volných radikálů převyšuje.

Pozn.: Abychom uvedli věci na pravou míru – volné radikály mají v našem těle také svou funkci. Například když náš imunitní systém bojuje s nemocemi, využívá určité volné radikály k ničení virů a bakterií napadajících naše tělo. Nebezpečí volných radikálů spočívá v tom, když se jich v organismu objeví nadměrné množství, protože volné radikály mohou zničit i dobré buňky.

Zelený čaj a antioxidanty
Astaxantin je 550krát bohatší zdroj antioxidantů než zelený čaj nebo jiné katechiny.
Zdroj: www.pexels.com

Astaxantin a zdravotní benefity

Zájem o astaxantin jako doplněk výživy nespočívá jen v jeho antioxidační síle, ale také v jeho protizánětlivých vlastnostech, stejně jako v množství dalších potenciálních zdravotních výhod:

  1. podpora imunitního systému,
  2. prevence kardiovaskulárních chorob a zdraví srdce,
  3. ochrana kůže před UV zářením a spálením od slunce,
  4. podpora kognitivního zdravíochrana mozkových buněk před poškozením,
  5. zvýšení síly, vytrvalosti a energie,
  6. zdraví a ochrana očí (zejména v souvislosti s přibývajícím věkem),
  7. bioaktivita* proti Helicobacter pylori (který často způsobuje žaludeční vředy).

* Pojem bioaktivita souvisí se schopností malé molekuly poté, co vstoupí do krve, vyvinout biologickou aktivitu na buňky v cílové tkáni.

Biologická aktivita astaxantinu se silnými antioxidačními vlastnostmi mu začala být připisována od roku 1991, benefity pro zdraví srdce v roce 2000 a v roce 2016 se dospělo k závěru, že má pozitivní vliv nejen na cholesterol, ale také snižuje celkový zánět a hladiny cukru v krvi. Někteří odvážně nazývají astaxantin „léčebnou potravinou budoucnosti“ nebo „králem karotenoidů“, ale stále je potřeba provést komplexnější studie, abychom mohli dospět k definitivním závěrům.

Astaxantin + selen
Mezi hlavní benefity astaxantinu řadíme antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Kolik astaxantinu užívat?

Astaxantin není základní živinou, proto neexistuje žádná stanovená denní dávka pro jeho příjem, ačkoliv v některých studiích najdeme uvedené bezpečné dávky od 4 až po 20 mg denně.

  • Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje denní dávku 0,2 mg na kg tělesné hmotnosti (v přepočtu 14 mg pro 70 kg člověka).
  • Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) schválil dávky do 12 miligramů denně.

Upozornění: Před užíváním astaxantinu byste se měli poradit se svým lékařem, pokud užíváte léky na snižování krevního tlaku. Na konzumaci astaxantinu – jednak z potravin, které ho obsahují a jednak z doplnků výživy – by si měly dát pozor i těhotné a kojící ženy.

Naše tělo si nedokáže astaxantin vyrobit samo, což znamená, že ho musíme získat prostřednictvím stravy nebo výživových doplňků. Jen pro představu, losos obsahuje od 0,5 až po 3,5 g astaxantinu na 100 g v závislosti na druhu. V praxi to znamená, že pokud chceme získat dostatek astaxantinu, musíme sníst každý den alespoň jeden filet divokého lososa nerka (Oncorhynchus nerka), který vyniká jasně červenou barvou, a ze všech druhů lososů obsahuje astaxantinu nejvíce.

Zdravotní rizika: všeho moc škodí a platí to i pro příjem astaxantinu. Dlouhodobě užívané nadměrné dávky mohou způsobit zvýšené pohyby střev a červenou barvu stolice, v některých případech i bolest žaludku.

Kdy astaxantin užívat?

Vstřebávání karotenoidů je obecně výrazně ovlivněno stravou a kouřením. V jedné studii bylo vstřebávání astaxantinu u kuřáků sníženo o 40 %. Také nízkotučná strava snižuje jeho vstřebávání. Kdy je tedy ideální astaxantin užívat, abychom z něho měli co největší užitek? Vzhledem k tomu, že astaxantin je rozpustný v tucích, měl by se užívat spolu s jídlem (ideálně s oleji jako olivový, lněný nebo rybí), nebo hned po jídle.

Zajímavost: Jedna studie prokázala, že konzumace řasy H. Pluvialis jako doplňku výživy v kombinaci s olivami zvyšuje antioxidační vlastnosti a biologickou dostupnost astaxantinu.

Při výživových doplňcích je potřeba trpělivost a konzistentnost, proto pokud chceme pozorovat požadované výsledky, budeme muset užívat astaxantin nejméně dva týdny, velmi pravděpodobně však čtyři až osm týdnů.

Astaxantin jako doplněk výživy

Momentálně na trhu můžeme najít množství doplňků výživy s astaxantinem v kombinaci s dalšími vitamíny a účinnými látkami. V naší nabídce najdete kombinaci Astaxantinu a selenu, důležitého minerálu, který, podobně jako astaxantin, patří mezi silné antioxidanty se schopností eliminovat volné radikály.

Zdroje:

https://wexamine.com/supplements/astaxanthin/
https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917265/
https://www.mindbodygreen.com/articles/astaxanthin-side-effects-what-to-expect-usage-tips
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-astaxanthin#1
https://healthcareweekly.com/astaxanthin/
https://www.verywellfit.com/a-is-for-astaxanthin-2507067

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novinky a tipy do vaší schránky

Nakupujte výhodně a žijte zdravěji