Vitamín C(itrón)
Citróny patří mezi oblíbené citrusové plody, o čemž svědčí i fakt, že mnoho lidí začíná ráno citronovou vodou místo ranní kávy nebo čaje. Citróny rostou na vždy zelených citronících, z botanického hlediska jsou citróny klasifikovány jako bobule a specifické jsou svou kyselou chutí. Kromě toho, že jsou citróny neodmyslitelným pomocníkem v domácnosti na dezinfekci povrchů a odstranění usazených nečistot, mají tyto žluté plody mnoho potenciálních zdravotních výhod. Proto si pojďme o citrónech říct více.
Vitamín C jako hlavní účinná složka
Hlavní účinnou látkou citrónů je vitamín C (známý také jako kyselina askorbová). Už námořníci si brávali na své dlouhé plavby citróny, aby předešli kurdějím (kurděje je nemoc způsobená nedostatkem vitamínu C v potravě), což je život ohrožující stav, který byl mezi námořníky běžný.
Vitamín C posiluje obranyschopnost organismu, chrání nás před infekcemi, podílí se na tvorbě hormonů, pomáhá trávit bílkoviny, snižuje hladinu cholesterolu a je nezbytný pro naše svaly, kosti a zuby. Podporuje také vstřebávání železa. Podle mnoha výzkumů konzumace ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitamínu C snižuje riziko srdečních onemocnění a infarktu.
Kromě vitamínu C citróny obsahují i vitamíny B, A a E a mnoho minerálů (draslík, vápník, fosfor, hořčík).

Citróny jsou bohatým zdrojem vitamínů, vlákniny, mnoha minerálů a sekundárních rostlinných látek.
Zdroj: pixabay.com
Sekundární rostlinné látky obsažené v citrónech
Rostlinné sloučeniny, tzv. sekundární rostlinné látky, si rostliny vytvářejí samy jako ochranu před bakteriemi, viry, UV zářením a dalšími vnějšími stresory. Těmto bioaktivním látkám se připisují různé přínosy pro naše zdraví. Citróny obsahují hned několik z nich.
- Kyselina citronová je organická kyselina, která podle několika výzkumů zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů.
- Hesperidin je antioxidant, který posiluje krevní cévy a předchází tvorbě aterosklerózy.
- Diosmin je antioxidant, který ovlivňuje oběhový systém.
- Eriocitrin je antioxidant nacházející se v citronové kůře a šťávě. Předpokládá se, že při pravidelném užívání snižuje hladinu cholesterolu.
- D-limonen zmírňuje pálení žáhy a pomáhá při žaludečním refluxu.
Podle odborníků bychom měli konzumovat celé citróny, včetně jejich kůry. Citronová kůra totiž obsahuje 5 až 10krát více vitamínů než citronová šťáva. Zde je však třeba být opatrný, protože citróny se po sklizni chemicky ošetřují a impregnují voskem. Výrobci, respektive pěstitelé citrónů, mají povinnost uvádět na obalech citrusů kromě standardních údajů i informaci, zda byla plodina ošetřena konzervační látkou nebo jinými chemickými látkami. Proto v případě, že se chystáte využít i citronovou kůru, je třeba dbát na původ a kvalitu citrónů. Nestačí je jen umýt teplou vodou.
Kolik citrónů je dost citrónů?
Citróny jsou složené z asi 10 % sacharidů, většinou ve formě rozpustné vlákniny a jednoduchých cukrů, zbytek tvoří voda. Hlavní vlákninou v citrónech je pektin, forma rozpustné vlákniny, která může zlepšit zdraví střev a zpomalit trávení cukrů a škrobů. Tyto účinky mohou mít za následek snížení hladiny cukru v krvi. Je však potřeba jíst dužinu citrónu, nejen pít citronovou šťávu.
Jeden citrón obsahuje přibližně 20 – 50 mg vitamínu C, přičemž denní dávka vitamínu C pro dospělého člověka se pohybuje mezi 65 – 100 mg.
Citróny proti zápachu
Citróny mají skutečně všestranné využití. Potírali jste si někdy citrónem ruce, abyste se zbavili česnekového zápachu nebo jiného silného zápachu? Podobně se dá postupovat i při zápachu z úst způsobeném konzumací jídel jako je česnek, cibule nebo ryby. Nepříjemnému zápachu z úst se můžete vyhnout vypitím sklenice citronové vody po jídle.

Citronovou vodu můžete ozvláštnit přidáním lístků máty, lžičkou medu nebo javorového sirupu, zázvorem nebo kurkumou. Můžete také přidat mletý hřebíček, který je známý nejvyšší antioxidační aktivitou ze všech rostlinných potravin.
Zdroj: pixabay.com
Kyselina citronová obsažená v citrónech může způsobit narušení zubní skloviny, proto se doporučuje po vypití citronové vody vypláchnout si ústa čistou vodou. U některých lidí může zase kyselina citronová způsobit pálení žáhy, zatímco jiným může právě na pálení žáhy pomoci. Proto je nejlepší účinky citrónů sledovat přímo na sobě.
TIP: Aby jste měli citronovou vodu vždy po ruce, můžete vyzkoušet jednoduchý trik – jednoduše vymačkejte čerstvou citronovou šťávu do nádobek na led a zamrazte. Pak už jen stačí hodit pár kostek do sklenice a citronovou vodu nebo domácí limonádu máte připravenou.
Vyzkoušejte si připravit citronovo-zázvorový čaj
V chladnějších měsících můžete vyměnit citronovou vodu za citronový čaj, který po probuzení může pomoci rozhýbat trávicí systém. Kromě toho, že citronový čaj výborně chutná, má i mnoho benefitů pro naše zdraví.
BUDeme POTŘEBOVAT:
- 2 kousky zázvoru
- 2 citróny
- 1 polévkovou lžíci medu
- 1 litr vody
1. Zázvor očistíme a nastrouháme přímo do čajové konvice.
2. Citróny rozpůlíme, šťávu vymačkáme a přidáme ke zázvoru.
3. Zalijeme vroucí vodou a podle chuti osladíme medem.

Vyzkoušejte Regulat® produkty
Citróny použité v enzymovém extraktu REGULATESSENZ®, který je základní složkou všech Regulat® produktů jsou 100 % v bio kvalitě z certifikovaného zemědělství.
Z celkového objemu lahve 350 ml produktu Regulatpro® Bio představují citróny 10,9 %.
Zdroje:
www.healthline.com/nutrition/foods/lemons#lemon-water
www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-lemon-water#side-effects
www.cs.medlicker.com/1128-citron-a-zdravi
www.foodprint.org/real-food/lemons/
www.trend.sk/spravy/umytie-neodstrani-chemiu-citrusovej-kory-nepouzivajte-ju