Amla, amalaki nebo indický angrešt. Jde o synonymní výrazy pro druh středně velkého listnatého stromu pocházejícího z Asie. Jeho malé zelené plody tvarem připomínají angrešty nebo hrozny a mají jedinečnou chuť – kyselou a hořkou zároveň.
Zajímavost: Pro vyvážení kyselé chuti se v Indii čerstvé plody amly často konzumují se solí nebo chilli práškem.

Kde všude se amla využívá?
Plody amly (Emblica officinalis / Phyllanthus emblica) jsou jednou z nejoblíbenějších rostlinných látek se širokým spektrem využití v medicíně, kuchyni a kosmetickém průmyslu. Všechny části – včetně plodů, semen, listů, kořene, kůry a květů, se hojně používají v různých ajurvédských bylinných přípravcích už nejméně 2 000 let.
Amla obsahuje základní vitamíny, minerály a bioaktivní látky, které nám mohou pomoci lépe zvládat některé nemoci. Které konkrétně?
➀ Amla posiluje imunitu a pomáhá v boji proti nachlazení
Amla je považována za jeden z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C. Pravidelná konzumace vitamínu C je spojena s lepší výkonností buněk imunitního systému a může dokonce zkrátit trvání běžného nachlazení.
→ 100 gramová porce čerstvých plodů amly obsahuje tolik vitamínu C, jako 20 pomerančů.
➁ Je bohatým zdrojem antioxidantů
Vysoký obsah vitamínu C spolu s bioflavonoidy, tříslovinami a fenoly, dělá z amly vynikající antioxidant. Kombinace těchto antioxidačních složek přispívá ke snížení oxidace buněk a množení volných radikálů. Volné radikály způsobují zánět, který je hlavní příčinou většiny nemocí, a jsou zodpovědné za předčasné stárnutí a poškození buněk.
Shrnutí: Antioxidanty v amle pomáhají při neutralizaci volných radikálů a snižují záněty v těle.
➂ Snižuje hladinu cholesterolu
Amla pomáhá při snižování „špatného“ LDL cholesterolu a udržuje optimální hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Může také snížit hromadění tuků v tepnách a žilách, a tím snížit riziko vzniku aterosklerózy.

Zdroj: www.pexels.com
➃ Zlepšuje trávicí procesy
Amla podporuje trávení na úrovni žaludku, protože zvyšuje působení žaludečních šťáv na rozklad potravy a může pomoci zmírnit příznaky stavů, jako je syndrom dráždivého tračníku. Obsahuje také vlákninu, která stimuluje pohyby střev a pomáhá nám předcházet zácpě.
Zajímavost: V 100 gramech amly najdeme přibližně 3 gramy vlákniny.
➄ Pomáhá při hubnutí
Amla urychluje metabolismus, zlepšuje syntézu bílkovin a snižuje ukládání tuků. Účinek amly na redukci hmotnosti může být obzvlášť prospěšný u lidí s nemocemi jako je cukrovka nebo kardiovaskulární problémy.
→ Studie trvající 12 týdnů zaměřená na redukci hmotnosti u obézních jedinců ve srovnání s placebem ukázala, že suplementace amly (konkrétně Triphaly – jedné z nejoblíbenějších ajurvédských bylin složené ze tří složek, přičemž amla je jednou z nich) byla spojena s průměrným úbytkem hmotnosti o 4,37 kg a redukcí obvodu pasu o průměrně 3 cm.

➅ Má vynikající protizánětlivé vlastnosti
Amla má schopnost působit na buněčné úrovni, přičemž snižuje produkci prozánětlivých buněk přítomných při chronických onemocněních. Mnohé studie prokázaly účinnost extraktu z amly při senné rýmě, artritidě, osteoporóze a bolestech kloubů.
➆ Podporuje zdravou hladinu glukózy v krvi
Amla napomáhá metabolismu a může pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Navíc zlepšuje inzulínovou citlivost buněk a zabraňuje výkyvům cukru po jídle.
Upozornění: S konzumací amly buďte opatrní, pokud užíváte antidiabetické léky nebo máte nízkou hladinu cukru v krvi.
➇ Podporuje zdraví vlasů a pokožky
Kromě uvedených benefitů pro naše zdraví amla prospívá i zdraví vlasů a pokožky. Ukazuje se, že při lokální aplikaci podporuje růst vlasů, zlepšuje jejich strukturu, zabraňuje třepení konečků a její antioxidační síla pomáhá v boji proti předčasnému šedivění.

V kosmetických přípravcích se amla osvědčila jako odstraňovač nečistot – hloubkově čistí pleť a dodává jí zářivost a lesk. Je vhodná pro všechny typy pleti, zejména pro mdlou a pro zralou pleť, protože skvěle regeneruje pokožku a bojuje proti známkám stárnutí.
V jaké formě mám užívat amlu?
Amlu můžeme najít v různých podobách – jako sušený plod, koncentrovanou šťávu, prášek, kapsle či olej. Samotné plody nebo jejich prášek se standardně užívají v rozmezí 1 až 3 g denně, pití šťávy z amly se doporučuje v rozmezí 10 až 20 ml za den.
V našem portfoliu najdete amlu v kombinaci s havajskou spirulinou ve formě tablet, které spolu tvoří jedinečný doplněk výživy Amla-C Plus, který slouží jako přirozená ochrana proti bakteriím a virům.

Proč užívat Amlu-C Plus?
+ Snadno vstřebatelný přírodní zdroj vitamínu C.
– Obsahuje množství antioxidantů, bioflavonoidů, tříslovin a enzymů.
+ Složky pocházejí z ekologického zemědělství.
– Vhodná pro vegany a vegetariány.
+ Bez obsahu konzervačních látek, sladidel, GMO a lepku.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9137578/
https://www.examine.com/supplements/amla/
https://www.healthline.com/nutrition/indian-gooseberry#benefits
https://www.draxe.com/nutrition/indian-gooseberry/
https://www.pharmeasy.in/blog/7-health-benefits-of-amla/
https://www.ndtv.com/health/amla-health-benefits-6-reasons-why-you-must-include-amla-in-your-diet-especially-during-winter-1968718