Vitamín C

Vitamín C patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě a díky svým silným antioxidačním vlastnostem dokáže chránit buňky před volnými radikály.

Naše tělo potřebuje vitamín C i pro mnohé metabolické procesy – například pro obnovu pojivové tkáně a pro produkci určitých mediátorových látek a hormonů.

Mezi nejdůležitější zdroje vitamínu C patří čerstvé ovoce, jako jsou **bobule a citrusové plody**. Najdeme ho i v některých druzích zeleniny jako **brokolice, červená paprika nebo špenát**.

Vitamín C:

  • přispívá k normální funkci imunitního systému během intenzivní fyzické aktivity a po ní,
  • přispívá k normální tvorbě kolagenu a ke správné funkci krevních cév, kostí, chrupavek, pokožky, dásní a zubů,
  • přispívá ke správnému energetickému metabolismu důležitému pro tvorbu energie,
  • přispívá ke správné funkci nervového systému,
  • přispívá ke správné funkci imunitního systému,
  • přispívá ke správné funkci psychiky,
  • pomáhá snižovat únavu a vyčerpání,
  • pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem,
  • přispívá k regeneraci redukované formy vitamínu E,
  • zvyšuje vstřebávání železa.

Většina lidí přijímá dostatek vitamínu C ze stravy. Nicméně, pokud vás trápí chronické onemocnění trávicího traktu nebo nemáte vyvážený jídelníček, vitamínu C nemusíte přijímat dostatek.

Dbát na dostatečný příjem vitamínu C by měly i těhotné a kojící ženy a lidé, kteří kouří. Tělo může potřebovat více vitamínu C i po nemocech, operacích, prodělaných infekcích či při zvýšeném stresu.